Miękkie miodowe pierniczki

Miękkie miodowe pierniczki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przepis na bardzo dobre miodowe pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu.

Składniki, których potrzebujesz

400 g mąka pszenna
2 szt. jajka
2 łyżeczki przyprawa piernikowa
140 g cukier puder
2 łyżki miód
100 g tłuszcz do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona

Sposób przygotowania

Cukier ucieramy z 2 jajkami i miękkim tłuszczem, następnie dodajemy miód i przyprawy. Do tej mieszaniny wmieszujemy mąkę z sodą. Miodu nie wolno dać za dużo, pierniczki byłyby twarde! Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 minut w lodówce.

Ciasto wałkujemy na grubszy placek i wykrawamy różne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniczki miodowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 8 minut.

Miękkie pierniczki miodowe wykorzystujemy z okazji takich jak Boże Narodzenie, Wielkanoc lub pięknie dekorowane na Walentynki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Miękkie miodowe pierniczki

Miękkie miodowe pierniczki to tradycyjne świąteczne ciastka, które zachwycają swoim smakiem i zapachem. Te pierniczki charakteryzują się delikatną, wilgotną konsystencją i słodkim aromatem miodu oraz przypraw, takich jak cynamon i goździki. Najczęściej są dekorowane kolorowym lukrem, co dodaje im atrakcyjności. Pieczenie pierniczków to ulubione zajęcie, podczas którego rodziny spotykają się i tworzą niezapomniane wspomnienia. Miękkie miodowe pierniczki są więc nie tylko pysznym przysmakiem, ale także symbolem świątecznej atmosfery.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (27 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery
Štítky: Kuchnia czeska, cukierek, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Miękkie miodowe pierniczki.

Dodaj komentarz