Miękkie miodowe pierniczki
Przepis na bardzo dobre miodowe pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu.
Składniki, których potrzebujesz
400 g mąka pszenna
2 szt. jajka
2 łyżeczki przyprawa piernikowa
140 g cukier puder
2 łyżki miód
100 g tłuszcz do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
Sposób przygotowania
Cukier ucieramy z 2 jajkami i miękkim tłuszczem, następnie dodajemy miód i przyprawy. Do tej mieszaniny wmieszujemy mąkę z sodą. Miodu nie wolno dać za dużo, pierniczki byłyby twarde! Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 minut w lodówce.
Ciasto wałkujemy na grubszy placek i wykrawamy różne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki miodowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 8 minut.
Miękkie pierniczki miodowe wykorzystujemy z okazji takich jak Boże Narodzenie, Wielkanoc lub pięknie dekorowane na Walentynki.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Miękkie miodowe pierniczki
Miękkie miodowe pierniczki to tradycyjne świąteczne ciastka, które zachwycają swoim smakiem i zapachem. Te pierniczki charakteryzują się delikatną, wilgotną konsystencją i słodkim aromatem miodu oraz przypraw, takich jak cynamon i goździki. Najczęściej są dekorowane kolorowym lukrem, co dodaje im atrakcyjności. Pieczenie pierniczków to ulubione zajęcie, podczas którego rodziny spotykają się i tworzą niezapomniane wspomnienia. Miękkie miodowe pierniczki są więc nie tylko pysznym przysmakiem, ale także symbolem świątecznej atmosfery.