Domowe czekoladowe muffiny
Ten przepis docenią zarówno mamy, jak i dzieci. Zaczynajmy.
Składniki, których potrzebujesz
150 ml mleko
1 szt. jajko
50 g cukier kryształ
200 g mąka półwsypka
65 g masło
10 g czekolada
30 g kakao
1 paczka proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
Jaja, cukier, masło i mleko łączymy razem i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao i pokruszoną czekoladę i ponownie mieszamy.
Babeczki lub formę na muffiny napełniamy łyżką stołową do 3/4. Czekoladowe muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 do 18 minut.
Upieczone domowe czekoladowe muffiny pozostawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i możemy podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Domowe czekoladowe muffiny
Domowe czekoladowe muffiny to pyszny deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Te muffiny są miękkie, puszyste i pełne intensywnego czekoladowego smaku. Przygotowanie jest proste i szybkie, wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, dodać kawałki czekolady i upieczone muffiny zostawić do ostygnięcia. Świetnie nadają się na popołudniową kawę lub jako słodka przekąska dla dzieci. Udekoruj je bitą śmietaną lub owocami i ciesz się chwilami z rodziną i przyjaciółmi!