Powidła pieczone w piekarniku

Z nadchodzącą jesienią nadchodzi czas śliwek. Jeśli mamy już dość ciast i nie zamierzamy robić śliwowicy, powidła są doskonałą alternatywą, jak…
Składniki, których potrzebujesz
3,5 kg wypestkowanych śliwek
700 g cukru kryształowego
sok z 1 cytryny (lub 100 ml octu)
rum
Sposób przygotowania
Połówki i wypestkowane śliwki wkładamy do głębokiej blachy, którą możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Posypujemy je cukrem, dodajemy sok z cytryny lub ocet i pozostawiamy do odpoczynku na 12 do 24 godzin.
Blachę wkładamy do piekarnika, ustawiamy na najwyższą temperaturę (250 °C) i pieczemy przez około godzinę.
Następnie wybieramy jedną z dwóch opcji.
Opcja 1: Obniżamy temperaturę do 150 °C i pieczemy przez około 4 godziny. Nie mieszamy.
Pozwalamy wystygnąć, a następnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego lub narzędzia do ugniatania ziemniaków.
Jeśli powidła są zbyt rzadkie, przenosimy je do garnka i na słabym ogniu gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieją.
Gorącą masę nalewamy do suchych i czystych słoików, a na wierzch każdego dodajemy łyżkę rumu.
Dokładnie czyścimy brzegi słoików, zamykamy je i przez około 5 minut odwracamy do góry dnem.
Jeśli chcemy zastąpić rum lepszym destylatem, najlepiej śliwowicą, nalewamy łyżkę do wieczka i podpalamy. Następnie szybko zakręcamy słoik wieczkiem. Destylat dostaje się na powierzchnię powideł i płonie przez chwilę, dopóki ma dostęp do tlenu, co sterylizuje przestrzeń między powidłami a wieczkiem, dzięki czemu powidła się przechowują. Gdy zamkniemy wieczko, płomień gaśnie.
Opcja 2: Obniżamy temperaturę do 50 °C i pieczemy przez 8-10 godzin (najlepiej przez noc). Nie mieszamy.
Następnie możemy, ale nie musimy, zblendować powidła. Gorące napełniamy do czystych i suchych słoików, a na wierzch każdego kładziemy łyżkę rumu.
Starannie czyścimy brzegi słoików, zakręcamy je wieczkami i odwracamy na pięć minut do góry dnem.
Możemy ponownie oczyścić przy użyciu podgrzanego destylatu (patrz punkt 9).
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Powidła pieczone w piekarniku
Pieczone powidła są tradycyjnym czeskim przysmakiem, który przygotowuje się z śliwek. Ten proces obejmuje powolne pieczenie, które pozwala owocom uwolnić wszystkie swoje słodkie smaki i aromaty. Powidła często podawane są na chlebie, ciastach lub jako nadzienie do różnych deserów. Zaletą pieczonych powideł jest to, że zachowują naturalny aromat i doskonałą konsystencję. Ten pyszny przysmak jest popularny nie tylko w zimowych miesiącach, ale także jako część tradycji kulinarnych przez cały rok.