Pieczona herbata

Zimowe wieczory wkrótce ochłodzą się i wydłużą. Przygotujmy się i zróbmy zapasy doskonałej i aromatycznej pieczonej herbaty. Przygotujemy z niej smaczną...
Składniki, których potrzebujesz
1 kg porzeczek
1 kg letnich owoców
750 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 gwiazdki anyżu
5 goździków
2 cytryny najlepiej w jakości bio
200 ml rumu (nie jest konieczne)
Sposób przygotowania
Większe kawałki owoców kroimy na małe kosteczki, włącznie z obraną cytryną, i wkładamy je do naczynia. Dodajemy owoce drobne i posypujemy cukrem. Na koniec dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy.
Piekamy w już nagrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 °C przez około 30 minut. Podczas pieczenia warto mieszankę około dwa razy przemieszać.
Po upieczeniu od razu dodajemy rum i szybko mieszamy.
Przelewamy do czystych słoików, wycieramy brzegi, zamykamy i odwracamy do góry dnem, podobnie jak w przypadku dżemu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pieczona herbata
Pieczona herbata to popularny czeski napój, który wytwarzany jest z świeżych owoców, przypraw i herbaty. Ten pyszny napój przygotowuje się, piekąc pokrojone owoce, często jabłka, gruszki lub śliwki, razem z cukrem i cynamonem. Po upieczeniu mieszanka łączy się z herbatą, a efektem jest aromatyczny i smakowity napój, idealny szczególnie na zimowy czas. Pieczona herbata jest nie tylko smaczna, ale także pełna witamin, co czyni ją doskonałą alternatywą dla sztucznych napojów.