Gruszkowe powidła na ciasta

Zweryfikowany sposób na przygotowanie powideł gruszkowych, które później można wykorzystać do ciast lub frgali. Powoli pieczone gruszki w piekarniku gwarantują, że uzyska się...
Składniki, których potrzebujesz
gruszki
Sposób przygotowania
Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy ogonek, resztki płatków i gniazdo nasienne. Skórkę zostawiamy.
Gruszki umieszczamy w naczyniu do pieczenia lub w dużym garnku, który mieści się w piekarniku, i dusimy przykryte w piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 2-4 godziny. Gruszki zredukują się o połowę, więc możemy je wszystkie umieścić w naczyniu do pieczenia lub garnku.
Czas duszenia zależy od tego, ile i jak soczyste są gruszki. W trakcie duszenia gruszki od czasu do czasu mieszamy.
Upieczone gruszki pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy przy użyciu maszynki do mięsa.
Rozdrobnione składniki napełniamy do słoików, wycieramy brzegi i zamykamy je pokrywką. Pasteryzujemy przez 45 minut od momentu, gdy zaczynają wrzeć.
Tak przygotowane powidła mogą wytrzymać do 3 lat. Najlepsze są gruszki o niskiej zawartości soku. Gruszki takich typów jak 'masłowa' są bardzo soczyste, więc podczas duszenia trzeba usunąć część soku.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Gruszkowe powidła na ciasta
Gruszkowe powidła na ciasta to pyszny przysmak, który nadaje każdemu wypiekowi wyjątkowe doznania smakowe. Ta słodka masa przygotowywana jest z dojrzałych gruszek, które wolno gotuje się z cukrem i przyprawami, aż powstanie gęsta, aromatyczna masa. Doskonale nadaje się nie tylko do tradycyjnych ciast, ale także do nadziewania bułek czy jako smarowidło na chleb. Gruszkowe powidła są popularne ze względu na swój delikatny smak i naturalną słodycz, która zachwyci każdego miłośnika deserów.