Prawdziwe żółtkowe pączki
Wiązanki robi się z ciasta parzonego. Przepis jest prosty i każdy może go zrobić.
Składniki, których potrzebujesz
500 ml mleko
14 dkg mąka pszenna
15 dkg masło
12 dkg cukier kryształ
4 łyżki rum
2 szt. proszek budyniowy waniliowy
4 szt. jaja
3 szt. cukier waniliowy
15 dkg cukier puder
2 łyżki gorące mleko
1 łyżka rum
1 szczypta sól
250 ml woda
90 g tłuszcz
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy wodę z solą i tłuszczem. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę i mieszając gotujemy przez 5 minut. Ciasto od czasu do czasu mieszając odstawiamy do wystygnięcia.
Gotowe ciasto wkładamy do woreczka do dekoracji ciast. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia robimy pierścienie z ciasta ptysiowego. Przygotowane pierścienie pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 20 minut. Upieczone pierścienie zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło musimy zostawić do zmięknięcia. Z mleka, proszku budyniowego i cukru robimy budyń i mieszając pozostawiamy do ostygnięcia. Do zmiękczonego masła po częściach wbijamy budyń. W zależności od smaku możemy dodać rum.
Ostygnięte pierścienie przekrawamy i napełniamy kremem żółtkowym. Przygotowujemy polewę. Cukier, rum i gorące mleko mieszamy przez 10 minut w misce. Pierścienie polewamy następnie polewą.
Gotowe pierścienie żółtkowe zostawiamy do ostygnięcia i możemy serwować.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prawdziwe żółtkowe pączki
Prawe żółtkowe wianuszki to tradycyjny czeski przysmak, który łączy kruche ciasto z bogatym, słodkim nadzieniem. Ciasto przygotowuje się z jajek, masła i mąki pszennej, a po upieczeniu napełnia się delikatnym kremem z żółtek jaj i cukru. Te wianuszki są popularne dzięki swojemu wyśmienitemu smakowi i lekkiej strukturze. Często zdobione są bitą śmietaną lub polewą, co czyni je doskonałym deserem na różne uroczystości. Wianuszki są symbolem czeskiej tradycji cukierniczej i zadowolą nie tylko miłośników słodyczy.