Prosta sos z Znojma

Prosta sos z Znojma
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przepis na ulubiony i znany sos.

Składniki, których potrzebujesz

2 szt. cebula
1 słoik konserwowane ogórki
150 ml śmietana
2 łyżki masło
2 - 3 łyżeczki cukier
500 ml woda
6 łyżek mąka pszenna
do smaku sól
mielony czarny pieprz
2 łyżki olej

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę, oczyszczamy i kroimy. Ogórki kroimy w kostkę.

Do garnka wkładamy masło z olejem i podsmażamy przygotowaną cebulę. Dodajemy 4 łyżki mąki i robimy jasną zasmażkę. Zasadę sosu zalewamy wodą lub wywarem, dodajemy ogórki i według smaku cukier i sól. Gotujemy.

W śmietanie rozrabiamy 2 łyżki mąki. Sos zagęszczamy śmietaną, ewentualnie doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.

Prosty sos znojemski podajemy z duszoną wołowiną i ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prosta sos z Znojma

Prosta sos z Znojma to tradycyjne czeskie danie, które zdobyło popularność dzięki swojemu pysznemu smakowi i łatwej przygotowaniu. Głównymi składnikami są serca, marynowane ogórki, pomidory, cebula i przyprawy. Sos jest idealny do podawania z mięsem, szczególnie z wołowiną lub wieprzowiną. Wyróżnia się delikatnie kwaśnym smakiem, który pochodzi z ogórków i pomidorów, i nadaje daniom unikalny charakter. Ten sos można podawać z makaronem lub gnocchi i jest popularny zarówno w domu, jak i w restauracjach. Przygotuj go i ciesz się odrobiną czeskiej gastronomii!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy
Štítky: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Prosta sos z Znojma.

Dodaj komentarz