Prosta sos z Znojma
Przepis na ulubiony i znany sos.
Składniki, których potrzebujesz
2 szt. cebula
1 słoik konserwowane ogórki
150 ml śmietana
2 łyżki masło
2 - 3 łyżeczki cukier
500 ml woda
6 łyżek mąka pszenna
do smaku sól
mielony czarny pieprz
2 łyżki olej
Sposób przygotowania
Obieramy cebulę, oczyszczamy i kroimy. Ogórki kroimy w kostkę.
Do garnka wkładamy masło z olejem i podsmażamy przygotowaną cebulę. Dodajemy 4 łyżki mąki i robimy jasną zasmażkę. Zasadę sosu zalewamy wodą lub wywarem, dodajemy ogórki i według smaku cukier i sól. Gotujemy.
W śmietanie rozrabiamy 2 łyżki mąki. Sos zagęszczamy śmietaną, ewentualnie doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Prosty sos znojemski podajemy z duszoną wołowiną i ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prosta sos z Znojma
Prosta sos z Znojma to tradycyjne czeskie danie, które zdobyło popularność dzięki swojemu pysznemu smakowi i łatwej przygotowaniu. Głównymi składnikami są serca, marynowane ogórki, pomidory, cebula i przyprawy. Sos jest idealny do podawania z mięsem, szczególnie z wołowiną lub wieprzowiną. Wyróżnia się delikatnie kwaśnym smakiem, który pochodzi z ogórków i pomidorów, i nadaje daniom unikalny charakter. Ten sos można podawać z makaronem lub gnocchi i jest popularny zarówno w domu, jak i w restauracjach. Przygotuj go i ciesz się odrobiną czeskiej gastronomii!