Sos wątróbkowy na boczku

Sos wątróbkowy na boczku
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Drobną pokrojoną boczek rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, kmin i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wątrobę, którą lekko podsmażamy, a potem podlewamy częścią bulionu i przyprawiamy pieprzem. Przykryte dusimy do miękkości.

Składniki, których potrzebujesz

1 l bulion wołowy lub bulion z kostek
200 g boczek w całości
500 g wątróbka wieprzowa
1 szt. duża cebula
do smaku cały kminek
pieprz lub przyprawa pieprzowa
sól
w razie potrzeby mąka pszenna

Sposób przygotowania

Kiedy wątróbki zmiękną, dodajemy resztę bulionu, po chwili gotowania, wyjmujemy wątróbki. Połowę miksujemy i dodajemy do przecedzonego sosu. Tutaj możemy dodać albo Podravkę, albo posolić. Zaczynamy gotować, wmieszamy mąkę z wodą na zagęszczenie. Mieszamy na małym ogniu przez około 10 minut.

Na koniec wkładamy resztę wątróbek i pozostawiamy na chwilę w sosie do podgrzania.

Sos wątróbkowy podajemy z ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos wątróbkowy na boczku

Sos wątrobowy na boczku to tradycyjne czeskie danie, które łączy bogaty smak wątróbki i boczku. Sos ten często przygotowuje się jako dodatek do makaronu lub klusek, co tworzy doskonałą harmonię smaków. Boczek nadaje sosowi niepowtarzalny akcent i teksturę, podczas gdy wątróbka zapewnia delikatność i wartości odżywcze. To ulubiona potrawa, która cieszy się uznaniem w wielu domach, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach, kiedy rozgrzewa i sprawia przyjemność. Podawaj go z świeżym pieczywem lub ziemniakami dla doskonałego doświadczenia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Sosy
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos wątróbkowy na boczku.

Dodaj komentarz