Sos koperkowy

Sos koperkowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Sos koperkowy ze śmietany i świeżego koperku. Doskonałym dodatkiem do tego sosu są ziemniaki.

Składniki, których potrzebujesz

500 ml bulion wołowy
1 pęczek koperek
3 łyżki masło
2 łyżki mąka pszenna
ocet owocowy
200 ml śmietana do ubijania
100 ml mleko pełnotłuste
sól
cukier

Sposób przygotowania

Koperek opłuczemy, osuszymy i drobno posiekamy. W garnku rozgrzewamy masło, posypujemy mąką i smażymy na złoto. Zasmażkę zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy. Gotujemy 15 - 20 minut, aż rozgotują się ewentualne grudki. Następnie dodajemy koperek, trochę mleka i doprowadzamy do wrzenia.

Gotowy sos przyprawiamy octem, cukrem, solimy, a na koniec mieszamy z kwaśną śmietaną.

Sos koperkowy podajemy z wołowiną lub jajkiem, a odpowiednim dodatkiem są knedliki z bułki lub wspomniane ziemniaki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos koperkowy

Sos koperkowy to popularne danie kuchni czeskiej, które często podaje się jako dodatek do potraw mięsnych, szczególnie do wołowiny lub kurczaka. Sos ten jest przygotowywany na bazie sosu beszamelowego, do którego dodaje się świeży koperek, śmietanę, a czasami także jajka. Jego delikatny smak i aromatyczny zapach czynią go doskonałym uzupełnieniem wielu potraw. Sos koperkowy często podawany jest z knedlikami lub ziemniakami, co sprawia, że jest popularnym wyborem na niedzielne obiady i rodzinne uroczystości.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy
Štítky: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos koperkowy.

Dodaj komentarz