Sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną

Sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obieramy cebulę i drobno siekamy. Obraćone pieczarki kroimy w plasterki.

Składniki, których potrzebujesz

500 g pieczarki
1 szt. większa cebula
1/2 łyżeczki mielony pieprz
1 kubek śmietana (200 g)
sól
1 łyżka zmielony kminek
mleko
3 łyżki olej
1 - 2 łyżki sok cytrynowy
ciasto 200 ml mleko
1 łyżka mąka pszenna

Sposób przygotowania

Do garnka z rozgrzanym olejem wsypujemy cebulę i smażymy na złoto. Następnie dodajemy pieczarki, posypujemy kminkiem, skrapiamy sokiem cytrynowym i solimy, pieprzymy. Tak wymieszamy i pozostawiamy pod pokrywką na około 20 minut do duszenia. W razie potrzeby podlewamy mlekiem, aby pieczarki się nie przypaliły.

Po 20 minutach dodajemy śmietanę, którą dokładnie mieszamy w sosie i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Oddzielnie mieszamy mąkę z mlekiem i następnie wlewamy do sosu. Tak robimy jeszcze przez około 10 minut. W razie potrzeby dosalamy, doprawiamy pieprzem.

Sos najlepiej podajemy do dań z knedlikiem drożdżowym.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną to pyszne danie, które doskonale pasuje do różnych rodzajów mięsa i makaronu. Podczas jego przygotowania najpierw świeże pieczarki czyszczy się i kroi w plastry. Na maśle smaży się cebulę, a następnie dodaje się pieczarki. Po krótkim smażeniu mieszankę zalewa się bulionem i gotuje przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodaje się śmietanę, która nada sosowi delikatność i kremową konsystencję. Dla smaku można dodać czosnek, zioła lub sok z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem dla pełnego i smacznego dania.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy, Sosy śmietanowe, Wegetariańskie
Štítky: Kuchnia czeska, sos, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz