Sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną
![Sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną](/i/pl/sos-pieczarkowy-z-kwasna-smietana.jpg)
Obieramy cebulę i drobno siekamy. Obraćone pieczarki kroimy w plasterki.
Składniki, których potrzebujesz
500 g pieczarki
1 szt. większa cebula
1/2 łyżeczki mielony pieprz
1 kubek śmietana (200 g)
sól
1 łyżka zmielony kminek
mleko
3 łyżki olej
1 - 2 łyżki sok cytrynowy
ciasto 200 ml mleko
1 łyżka mąka pszenna
Sposób przygotowania
Do garnka z rozgrzanym olejem wsypujemy cebulę i smażymy na złoto. Następnie dodajemy pieczarki, posypujemy kminkiem, skrapiamy sokiem cytrynowym i solimy, pieprzymy. Tak wymieszamy i pozostawiamy pod pokrywką na około 20 minut do duszenia. W razie potrzeby podlewamy mlekiem, aby pieczarki się nie przypaliły.
Po 20 minutach dodajemy śmietanę, którą dokładnie mieszamy w sosie i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Oddzielnie mieszamy mąkę z mlekiem i następnie wlewamy do sosu. Tak robimy jeszcze przez około 10 minut. W razie potrzeby dosalamy, doprawiamy pieprzem.
Sos najlepiej podajemy do dań z knedlikiem drożdżowym.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną
Sos pieczarkowy ze śmietaną to pyszne danie, które doskonale pasuje do różnych rodzajów mięsa i makaronu. Podczas jego przygotowania najpierw świeże pieczarki czyszczy się i kroi w plastry. Na maśle smaży się cebulę, a następnie dodaje się pieczarki. Po krótkim smażeniu mieszankę zalewa się bulionem i gotuje przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodaje się śmietanę, która nada sosowi delikatność i kremową konsystencję. Dla smaku można dodać czosnek, zioła lub sok z cytryny. Serwuj z makaronem lub ryżem dla pełnego i smacznego dania.