Wyśmienity sos śmietanowy
Przepis na świąteczną wołowinę, który dostałam od mojej babci.
Składniki, których potrzebujesz
450 g mięso
0,5 szt. seler
1 szt. pietruszka
1 szt. marchew
1 szt. cebula
1 łyżka cukier
3 ziarenka ziele angielskie
5 liści liść laurowy
1 garść tymianek
1 szt. cytryna
1 kubek śmietana słodka
do smaku sól
wg potrzeb woda
jasna zasmażka
masło
Sposób przygotowania
Warzywa oczyścimy i pokroimy w drobną kostkę. W garnku podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulę, marchew, seler i pietruszkę. Na warzywa dajemy łyżkę cukru, solimy, posypujemy tymiankiem, dodajemy 2-3 liście laurowe i 4-5 kulek ziela angielskiego. Wszystko dobrze mieszamy, na mieszankę kładziemy plasterki mięsa, podlewamy i dusimy do miękkości. Dodajemy wodę, w zależności od tego, ile sosu chcemy, i gotujemy. Wyjmujemy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, a sos miksujemy. Następnie ponownie gotujemy, dodajemy śmietanę, cytrynę, gotową zasmażkę i doprawiamy do smaku. Na koniec wkładamy mięso. Wyśmienity sos do pieczeni tradycyjnie podajemy z kluskami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wyśmienity sos śmietanowy
Wyśmienity sos pieczeniowy jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań czeskiej kuchni. Ten gęsty kremowy sos jest zazwyczaj przygotowywany z wołowiny, która jest marynowana z warzywami korzeniowymi, śmietaną i ziołami. Sos pieczeniowy często podawany jest z knedlikami bułkowymi i cytryną do doprawienia. To ulubione danie na rodzinnych uroczystościach i świętach, które zdobywa serca wielu smakoszy. Jego bogaty smak i intensywny aromat sprawiają, że sos pieczeniowy to niezapomniane doświadczenie dla każdego miłośnika czeskiej gastronomii.