Zapiekany łosoś z warzywami

Węgorę z obu stron posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Umytą cukinię kroimy w plasterki, por również kroimy w plasterki, a pomidorki...
Składniki, których potrzebujesz
4 filety łososia ze skórą (każdy ok. 150 g)
8 cienkich plasterków cytryny
1 dymka
2 ząbki czosnku
sól morska
mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
1/2 pora
4 gałązki rozmarynu
suszone tymiankowe
1 czerwona cebula
1/2 cukinii
8 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
Porcje łososia posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem z obu stron.
Umytą cukinię kroimy na plasterki, por również kroimy na plasterki, pomidory dzielimy na pół, a czosnek z cebulą kroimy w kliny.
Przygotowujemy cztery kawałki folii aluminiowej. Na każdy kawałek kładziemy kawałek łososia, dodajemy gałązkę rozmarynu, połówkę czosnku, dwa kawałki cebuli, dwie połówki pomidorów, dwa plasterki cukinii, dwa plasterki cytryny i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie zawijamy i umieszczamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Najpierw włączamy piekarnik na 210 °C, a następnie wkładamy paczuszki, które pieczemy przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów.
Serwowałam to z pieczonymi ziemniakami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapiekany łosoś z warzywami
Zapiekany łosoś z warzywami to pyszne i zdrowe danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Łosoś, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, piecze się razem ze świeżymi warzywami takimi jak brokuły, marchewka i papryka. To danie jest nie tylko smaczne, ale także pożywne i przynosi doskonałe połączenie białka i witamin. Zazwyczaj podaje się je z oliwą ziołową lub cytryną, co nadaje potrawie orzeźwiający smak. Idealny wybór na szybki i jednocześnie zdrowy lunch lub kolację.