Be-Be dach
Ten deser z ciastek i owoców jest bardzo smaczny.
Składniki, których potrzebujesz
2 szt. miękkie twarogi
nadzienie 2 szt. banany
do dekoracji 1 szt. polewa czekoladowa
farsz
5 paczek cukru wanilinowego
250 ml mleka
50 dkg masła
ciasto
2 paczki herbatników bebe
Sposób przygotowania
Do miski dajemy 2 twarogi i mieszamy je z cukrem waniliowym oraz 1 startym bananem. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy delikatnie rozrzedzić ją mlekiem i dobrze wymieszać.
Na talerz kładziemy folię aluminiową, na którą układamy całe ciasteczka BEBE, które zawsze moczymy w mleku (moczymy i od razu wyjmujemy). Ciasteczka układamy obok siebie po 3 w dwóch rzędach. Na to kładziemy przygotowany twaróg i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Następnie powtarzamy to samo w kolejnej warstwie. Kolejną warstwę zrobimy wyższą i włożymy na środek całego banana, który również posmarujemy twarogiem, a ciasteczka złożymy do siebie na czubek.
Na koniec polewamy dach czekoladą i zostawiamy do przeżuwania na pół dnia. Kroimy ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie, aby czekolada się nie łamała.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Be-Be dach
Be-Be dach to popularna czeska słodka przekąska, która łączy chrupiącą wafelkową bazę z delikatnym kremem. Ten słodycz charakteryzuje się charakterystyczną dachową formą, która jest przyjemnie chrupiąca i jednocześnie pyszna. Be-Be dach to idealny wybór na przekąskę, kiedy chcesz zjeść coś smacznego i szybkiego. Wiele osób docenia ją także jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy. To ulubiony przysmak nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych, którzy lubią przypominać sobie smaki swojego dzieciństwa.