Rafaelo ciasta

Rafaelo ciasta
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Przepis na kokosowe ciasto, które jest bardzo łatwe i szybko znika ze stołu.

Składniki, których potrzebujesz

2 filiżanki mąka pszenna typu półtłustego
1 filiżanka mleko
1 filiżanka cukier kryształowy
2 szt. jaja
0,5 filiżanki olej roślinny
1 paczka proszek do pieczenia
250 ml śmietana do ubijania
1 filiżanka wiórki kokosowe

w razie potrzeby
bułka tarta do obsypania
tłuszcz do natłuszczenia

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, mleko, jajka i proszek do pieczenia mieszamy na gładkie ciasto.

Gotowe ciasto wlewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Na masę posypujemy wiórki kokosowe zmieszane z cukrem i pieczemy przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku w 170 °C.

Po upieczeniu kroimy i polewamy śmietaną, schładzamy i możemy podawać.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Rafaelo ciasta

Rafaelo ciasta to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika kokosowych smaków. Ten słodki wypiek składa się z puszystego biszkoptowego spodu, który jest przekładany delikatnym kokosowym kremem i posypany wiórkami kokosowymi. Na wierzchu często znajduje się polewa czekoladowa, która nadaje deserowi pyszny smak i atrakcyjny wygląd. Rafaelo ciasta są idealne na przyjęcia, rodzinne spotkania lub po prostu do popołudniowej kawy. Dzięki swojej delikatności i słodkości stają się ulubionym wyborem dla wszystkich łasuchów.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Desery
Štítky: Kuchnia czeska, deser, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Rafaelo ciasta.

Dodaj komentarz