Serbskie risotto

Serbskie risotto
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Porcje: 4

Przepis na serbskie risotto jest w swojej istocie zupełnie innym daniem niż to, które otrzymasz w włoskiej restauracji lub u hipsterów, gdy podczas wizyty powiesz, że chcesz risotto. Przepis na serbskie risotto skrywa w sobie dwie pułapki, których należy unikać. Po pierwsze, użyj wystarczającej ilości przecieru pomidorowego, ponieważ wtedy serbskie risotto jest bardziej kremowe i delikatniejsze w konsystencji. Przepis na serbskie risotto po drugie wymaga wystarczającej ilości sterylizowanego groszku. Więc o tym nie zapomnij. Dla pikantniejszego doznania kulinarnego możesz dodać do risotta papryczkę chili lub pieprz cayenne. Jeśli chcesz poprawić przepis na serbskie risotto, wlej do garnka olej z pieczonej papryki.

Składniki, których potrzebujesz

1 łyżka oleju roślinnego
1 szt cebuli, drobno posiekanej
250 g mięsa mielonego (mieszanka wołowego i wieprzowego)
sól
3 ząbki czosnku, drobno posiekanego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
250 g ryżu
3 łyżki sterylizowanej zielonej groszku
5 plastrów papryki pieczonej w oleju, pokrojonej na drobne kawałki
600 ml bulionu wołowego
200 g startego sera Edam do podania
pietruszka liściasta do podania
ogórki kiszone do podania

Sposób przygotowania

W większej patelni lub garnku rozgrzej olej i podsmażaj na nim cebulę na złoto.

Dodaj mięso, posól i wszystko podsmażaj. Mięso podczas smażenia rozdrabniaj łyżką na kawałki. Na koniec dodaj drobno posiekany czosnek i przez chwilę go podsmaż.

Wlej przecier, krótko podsmaż, wszystko posyp papryką, zeszklij, wrzuć ryż, groszek i papryki, podlej bulionem, wymieszaj, przykryj i dusz, co jakiś czas mieszając, aż ryż zmięknie.

Pod koniec gotowania w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną bulionu.

Podawaj posypane serem, udekorowane natką pietruszki i z ogórkami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Serbskie risotto

Serbska risotto to smaczne danie, które pochodzi z Bałkanów. Chociaż jego nazwa sugeruje, że jest to typowe serbskie jedzenie, jest bardzo popularne w całej Europie Wschodniej. Podstawą jest ryż, do którego dodaje się mięso, często kurczaka lub wieprzowinę, razem z papryką, cebulą i pomidorami. Przyprawy takie jak papryka, czosnek i pieprz nadają potrawie charakterystyczny smak. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, co czyni je ulubionym wyborem na codzienny posiłek. Serbska risotto to świetny wybór dla wszystkich, którzy szukają sycącego i smacznego jedzenia.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Wołowina, Mięso mielone, Dla dzieci, Risotto, Wieprzowina
Štítky: jedzenie dla dzieci, danie główne, wołowina, mięso mielone, risotto, ryż, wieprzowina

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Serbskie risotto.

Dodaj komentarz