Śliwkowe pręgierze

Bułki kroimy na plastry i smarujemy powidłami. Łączymy zawsze dwa kawałki razem. Skrapiamy mlekiem i maczamy w jajkach roztrzepanych z odrobiną wody.
Składniki, których potrzebujesz
8 bułek
śliwkowe powidła
2 jaja
trochę mleka
3 łyżki wody
tłuszcz do smażenia
bułka tarta
Sposób przygotowania
Pokroimy bułki na plastry, posmarujemy je powidłami i połączymy po dwa. Skropimy mlekiem i moczymy w roztrzepanych jajkach z odrobiną wody.
Obtoczymy je w bułce tartej, szybko usmażymy i podawajmy chrupiące do herbaty.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Śliwkowe pręgierze
Śliwkowe pavézky to tradycyjny czeski deser, który charakteryzuje się pyszną kombinacją miękkiego ciasta i soczystych śliwek. Ciasto jest zazwyczaj wykonane z mąki, masła, cukru i jajek, co nadaje mu delikatną i puszystą strukturę. Śliwki, które są używane do pavézek, mogą być świeże lub suszone, a podczas pieczenia ich słodki smak doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Ten deser jest popularny jesienią, kiedy jest sezon na śliwki, i często podawany jest z posypką z cukru lub cynamonu.