Śliwkowe pręgierze

Śliwkowe pręgierze
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Bułki kroimy na plastry i smarujemy powidłami. Łączymy zawsze dwa kawałki razem. Skrapiamy mlekiem i maczamy w jajkach roztrzepanych z odrobiną wody.

Składniki, których potrzebujesz

8 bułek
śliwkowe powidła
2 jaja
trochę mleka
3 łyżki wody
tłuszcz do smażenia
bułka tarta

Sposób przygotowania

Pokroimy bułki na plastry, posmarujemy je powidłami i połączymy po dwa. Skropimy mlekiem i moczymy w roztrzepanych jajkach z odrobiną wody.

Obtoczymy je w bułce tartej, szybko usmażymy i podawajmy chrupiące do herbaty.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Śliwkowe pręgierze

Śliwkowe pavézky to tradycyjny czeski deser, który charakteryzuje się pyszną kombinacją miękkiego ciasta i soczystych śliwek. Ciasto jest zazwyczaj wykonane z mąki, masła, cukru i jajek, co nadaje mu delikatną i puszystą strukturę. Śliwki, które są używane do pavézek, mogą być świeże lub suszone, a podczas pieczenia ich słodki smak doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Ten deser jest popularny jesienią, kiedy jest sezon na śliwki, i często podawany jest z posypką z cukru lub cynamonu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.7/5 (31 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Dla dzieci
Tag: przekąska, łatwy, szybki, zwykły dzień, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, desery, słodki, smażenie, słodkie dania, smażony

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Śliwkowe pręgierze.

Dodaj komentarz