Smalcowe placki

Te małe korpuski pachną, mają złoty kolor i chrupiącą strukturę, więc członkowie rodziny już przy otwieraniu piekarnika niecierpliwie trzymają przygotowane talerze w rękach. Skwarki...
Składniki, których potrzebujesz
120 g słoniny wieprzowej
500 g mąki pszennej
180 g smalcu
125 ml mleka (lub więcej, w zależności od potrzeb)
20 g drożdży
1 jajko
1 szczypta cukru (do fermentacji)
2 płaskie łyżeczki soli (około 10 g)
mielony pieprz
2 łyżki białego wina (nieobowiązkowo)
1 jajko do posmarowania
Do posypania
gruba sól
zmielony kminek
Sposób przygotowania
Blachę wyłożymy papierem do pieczenia.
Stworzymy zaczyn. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i dwie łyżki mąki (z odmierzonej ilości). Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrosnął.
Słoninę kroimy na małe kawałki.
Do miski wkładamy przesiewaną mąkę, kawałki smalcu, sól i pieprz.
Dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, posiekane słoninkę i wino (jeśli ktoś nie chce, może użyć tylko wody). Wszystko dobrze wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie ciasto, które przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Z ciasta formujemy kulki, lub możemy je rozwałkować i wykroić kółka. Te kulki układamy z większymi odstępami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy dłonią na płaskie placki lub możemy je wgnieść prasą do krojenia ziemniaków na sałatkę, co daje nam również ładnie ozdobione placki.
Na wszystkie placki nakładamy roztrzepane jajko, posypujemy grubą solą i utartym kminkiem. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190 °C i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Smalcowe placki
Skwarkowe placki to tradycyjny czeski przysmak, który pokochasz od pierwszego spróbowania. Są wykonane z gładkiej mąki, ziemniaków i wieprzowych skwarków, które nadają ciastu niezastąpiony smak. Początkowy proces obejmuje przygotowanie ciasta, które następnie formuje się w płaskie placki. Te smaży się na patelni na złoty kolor, dzięki czemu zyskują chrupiącą skórkę. Placki podaje się na ciepło, często z kiszoną kapustą lub czosnkiem. Odpowiednie jako przekąska lub dodatek do mięsa, skwarkowe placki stanowią smaczną część czeskiej kuchni.