Sos agrestowy dla miłośników agrestu

Zbierzemy agrest, umyjemy go i oczyścimy. Z masła i mąki przygotujemy złotą zasmażkę, którą następnie rozrzedzimy wodą do gęstszej konsystencji. Doprawimy solą i pieprzem, a na początku...
Składniki, których potrzebujesz
500 g prawie dojrzałego (niedojrzałego) agrestu
45 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1/8 litra kwaśnej śmietany, maślanki lub kefiru
sól
cukier
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Najpierw zrywamy agrest, potem go myjemy i oczyszczamy. Z masła i mąki przygotowujemy złotawą zasmażkę, którą rozrzedzamy wodą na gęstsza konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy agrest. Gotujemy przez około 18 minut.
Miksujemy lub przecedzamy, a następnie zalewamy kwaśną śmietaną, ale zdejmujemy z kuchenki.
Podajemy do gotowanego mięsa, najlepiej wołowego, ale pasuje również wieprzowe lub wędzone. Jako dodatek odpowiednie są kluski ziemniaczane, gnocchi lub rury. Używano jej również do polewania placków, drożdżówek i podobnych.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos agrestowy dla miłośników agrestu
Porzeczkowy sos dla miłośników porzeczek to pyszny i orzeźwiający dodatek do wielu potraw. Ten sos wyróżnia się zrównoważonym smakiem, który łączy kwasowość porzeczek z delikatnymi, pikantnymi nutami. Idealnie pasuje do mięsa, szczególnie drobiu i wieprzowiny, ale także jako nietypowy dip do serów. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, co doceni każdy kucharz, który chce cieszyć się owocami lata przez cały rok. Sos porzeczkowy nadaje Twoim potrawom charakter i niezapomniane wrażenia.