Dobra sos znieszenia znojemska
Co ugotować na weekend? Co powiesz na sprawdzony sos znojemski?
Składniki, których potrzebujesz
6 szt ogórek - konserwowany
pieprz
2 szt kiełbasa lub salami
olej - np. rzepakowy
600 g wysokiej jakości mięso - wołowe
2 szt jajka na twardo
1 szt większa cebula kuchenn
Sposób przygotowania
Zdobędziemy dobrej jakości wołowinę i pokroimy ją na mniejsze kawałki na desce. W malakserze siekamy cebulę i wkładamy ją razem z odrobiną oleju do garnka.
Gdy cebula będzie idealna, dodajemy wołowinę i przyprawy. Smak wzbogacamy odrobiną musztardy. Dolewamy wodę. Gotujemy.
Zanim mięso się ugotuje, pokroimy te składniki (ugotowane na twardo jajka, kiełbasę lub salami, ogórki) i odkładamy na bok.
Sos w garnku zagęszczamy. Najbardziej lubię używać chleba.
Pod koniec dodajemy pokrojone składniki, które odłożyliśmy na bok. Doprawiamy ponownie musztardą. Kontynuujemy gotowanie.
Serwujemy i jako dodatek wybieramy ryż lub kluskę.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Dobra sos znieszenia znojemska
Dobra sosnowiecka to tradycyjne czeskie danie, które charakteryzuje się swoim bogatym smakiem i wyraźnym aromatem. Głównym składnikiem są plastry wołowiny, które długo duszone są w sosie z ogórkami, cebulą i przyprawami. Zazwyczaj podaje się je z knedlikami z bułki lub ryżem, co dopełnia jej delikatny, ale wyrazisty smak. Sekret sukcesu sosnowieckiego sosu tkwi w wysokiej jakości składników i powolnym gotowaniu, które pozwala smakom pięknie się połączyć. To idealne danie na chłodniejsze dni, gdy pragniesz czegoś naprawdę sycącego i pysznego.