Sos grzybowy

Sos grzybowy
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 35 minut
Porcje: 4

Jeśli kochasz grzyby w occie, ten sos zachwyci cię swoim doskonałym smakiem. Niezależnie od tego, czy użyjesz świeżych, czy suszonych borowików, wystarczy je...

Składniki, których potrzebujesz

świeże grzyby (lub suszone)
1 kwaśna śmietana
1 łyżka mąki pszennej
woda
sól
ocet

Sposób przygotowania

Oczyścimy grzyby i pokroimy je na kawałki.

Grzyby wrzucimy do mniejszej ilości wody, posolimy je i będziemy gotować przez 30 minut.

Śmietanę dokładnie wymieszamy z jedną łyżką mąki pszennej, a następnie dodamy ją do ugotowanych grzybów.

Doprowadzimy do wrzenia, posolimy i zakwasimy.

Podajemy z ziemniakami lub z kluskami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos grzybowy

Sos grzybowy to ulubione danie, które zachwyca miłośników grzybów. To pyszne danie zazwyczaj przygotowuje się z świeżych lub suszonych grzybów, śmietany i przypraw. Jest idealnym dodatkiem do mięsnych potraw, makaronów lub klusek. Sos grzybowy charakteryzuje się bogatym i intensywnym smakiem, który wzbogaca każde danie. Dzięki różnorodności użytych grzybów, każda wersja może mieć swoje specyficzne aromaty i teksturę. To tradycyjny czeski przysmak, który można delektować się przez cały rok.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 3.9/5 (30 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Sosy
Tag: grzyby, sosy, gotowanie, obiad, łatwy, szybki, zwykły dzień, słony, tani, czeski, łatwy, dla początkujących, przepisy letnie, jesień, wegetariański, grzyb

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos grzybowy.

Dodaj komentarz