Sos grzybowy

Jeśli kochasz grzyby w occie, ten sos zachwyci cię swoim doskonałym smakiem. Niezależnie od tego, czy użyjesz świeżych, czy suszonych borowików, wystarczy je...
Składniki, których potrzebujesz
świeże grzyby (lub suszone)
1 kwaśna śmietana
1 łyżka mąki pszennej
woda
sól
ocet
Sposób przygotowania
Oczyścimy grzyby i pokroimy je na kawałki.
Grzyby wrzucimy do mniejszej ilości wody, posolimy je i będziemy gotować przez 30 minut.
Śmietanę dokładnie wymieszamy z jedną łyżką mąki pszennej, a następnie dodamy ją do ugotowanych grzybów.
Doprowadzimy do wrzenia, posolimy i zakwasimy.
Podajemy z ziemniakami lub z kluskami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos grzybowy
Sos grzybowy to ulubione danie, które zachwyca miłośników grzybów. To pyszne danie zazwyczaj przygotowuje się z świeżych lub suszonych grzybów, śmietany i przypraw. Jest idealnym dodatkiem do mięsnych potraw, makaronów lub klusek. Sos grzybowy charakteryzuje się bogatym i intensywnym smakiem, który wzbogaca każde danie. Dzięki różnorodności użytych grzybów, każda wersja może mieć swoje specyficzne aromaty i teksturę. To tradycyjny czeski przysmak, który można delektować się przez cały rok.