Prosta świeczka
Przepis na sos myśliwski należy do największych przyjemności, jakie sobie zafundują krajowi smakosze. Myśliwski nie musi być tylko przepisem, który jest długi jak telefoniczny spis. Może to być całkiem proste danie, które przygotujesz w chwilę, aby jak najszybciej cieszyć się wspaniałym smakiem. Przepis na myśliwski nazywa się wprawdzie od mięsa wołowego myśliwskiego, jednak nie jest konieczne, a wręcz pożądane, aby użyć do sosu myśliwskiego innego rodzaju mięsa wołowego. Myśliwski może być zastąpiony np. wołowiną z tyłu, karabinem, szpiczastym mięsem, obranym lub okrągłym łopatką, która czasami nazywana jest fałszywym myśliwskim. Sos myśliwski dzięki większej ilości kolagenu będzie miał bogatszy smak. Jeśli chodzi o mięso, to bardzo ważne jest również, aby mięso było nakłuwane słoniną. Sami potem na talerzu zobaczycie, że się to opłaciło. Przepis na prosty sos myśliwski znajdziecie właśnie tutaj.
Składniki, których potrzebujesz
4 plasterki rostbefu
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
oliwa
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
bulion według potrzeb
1 kubek śmietany
1 łyżka solamylu
Sposób przygotowania
Steki najpierw oczyszczamy, następnie delikatnie rozbijamy, nacinamy na brzegach i solimy. Na rozgrzanej patelni smażymy je na oleju na wysokim ogniu.
Mięso wyjmujemy, a w tłuszczu po nich smażymy pokrojoną w kostkę (lub grubiej startą) warzywa i cebulę.
Przenosimy do naczynia żaroodpornego, podlewamy przygotowanym wywarem. Następnie dodajemy przyprawy (najlepiej w woreczku, aby łatwo było je usunąć) i dusimy pod przykryciem w piekarniku do miękkości.
Steki, które zmiękły i są delikatne, wyjmujemy, usuwamy przyprawy, a warzywa miksujemy.
W razie potrzeby uzupełniamy wywar i zagęszczamy mąką ziemniaczaną, którą doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy śmietanę, ponownie doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy sokiem z cytryny i do sosu wkładamy mięso, aby się podgrzało.
Podajemy z knedlikami bułkowymi.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Prosta świeczka
Prosta wołowina to tradycyjna czeska potrawa, która składa się z wołowiny marynowanej w warzywach i przyprawach. Po marynowaniu mięso jest smażone, a następnie duszone z warzywami korzeniowymi, aż zmięknie. Sos jest zagęszczany śmietanką i doprawiany cytryną oraz cukrem. Podawany jest z knedlikami bułkowymi lub kluskami ziemniaczanymi. Ten przepis jest ceniony za swój delikatny i zrównoważony smak, który przypomina domowe gotowanie. Jest idealną potrawą na uroczyste okazje oraz na zwykłe rodzinne obiady.