Sos serowy z angielskim boczkiem i porami
Zaczniemy od pokrojenia pora w krążki i posiekania boczku. Na patelni smażymy je na odrobinie masła, a następnie dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty czosnek.
Składniki, których potrzebujesz
sos 200 g boczku angielskiego
100 g serka pleśniowego
4 ząbki czosnku
200 g parmezanu
300 g porów
3 dl mleka
2 dl śmietany do ubijania
200 g serka topionego
Sposób przygotowania
Jednocześnie w garnku roztapiamy niebieski ser i ser topiony w mleku.
Gdy por zmięknie, wszystko razem mieszamy, dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę i po wymieszaniu posypujemy parmezanem.
Sos jest doskonały z makaronem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos serowy z angielskim boczkiem i porami
Sos serowy z angielskiego boczku i pora to nieodparta potrawa, która łączy bogaty smak roztopionego sera z chrupiącym boczkiem i delikatnie osłodzonym porem. Ten kremowy sos jest idealny jako dodatek do makaronu, ziemniaków lub warzyw. Przygotowanie jest proste: smaż boczek na patelni, dodaj pokrojony por, a następnie wmieszaj starty ser, aż się rozpuści. Efektem jest pyszny, sycący sos, który zadowoli każdego miłośnika pikantnych potraw.