Sos koperkowy z wołowiną

Sos koperkowy z wołowiną
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Zaczniemy od ugotowania wołowiny. Zanurzymy ją w wodzie w garnku, najlepiej w szybkowarze, tak aby była zanurzona do jednej trzeciej. Dodamy cebulę i ziele angielskie. Gdy będziemy gotowi, wykorzystamy wywar z mięsa na sos.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt. cebula
750 g mięso wołowe
4 kulki całe ziele angielskie
6 dl mleko
1 pęczek świeży koperek
1 szt. śmietana do ubijania
3 łyżki ocet
8 kulek cały czarny pieprz
4 łyżki mąka pszenna
do smaku cukier
sól

Sposób przygotowania

Bulion z garnka przecedzamy, mieszamy z letnim mlekiem i smietaną. Mieszamy, aż zacznie się gotować. Następnie dodajemy drobno posiekany koper. Tak jeszcze chwilę gotujemy i doprawiamy cukrem.

W mniejszej misce rozprowadzamy 4 łyżki mąki z decylitrem mleka. Następnie mieszamy to z sosem. Dodajemy według tego, jak bardzo chcemy, aby sos był gęsty. Potem jeszcze chwilę gotujemy, a gdy mamy gotowe, doprawiamy tylko cukrem, octem i solą.

Podajemy z knedlikiem chlebowym i możemy dodać również jajko ugotowane na twardo.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sos koperkowy z wołowiną

Sos koperkowy z wołowiną to tradycyjne czeskie danie, które zachwyci miłośników ziołowych smaków. Ta delikatesa składa się z delikatnego sosu, który wzbogacony jest świeżym koperkiem, śmietaną i przyprawami. Wołowina, zwykle gotowana na miękko, stanowi idealne uzupełnienie aromatycznego sosu. Często podawana jest z kluskami lub ziemniakami, co czyni ją sycącym daniem, idealnym na niedzielny obiad. Połączenie smaków tworzy wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które przypadnie do gustu całej rodzinie.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.5/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Wołowina, Sosy, Sosy śmietanowe
Štítky: Kuchnia czeska, sos

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Sos koperkowy z wołowiną.

Dodaj komentarz