Szybki sos koperkowy
Przepis na sycły i szybki obiad.
Składniki, których potrzebujesz
1 l mleko
1 łyżka marynowany koperek
2 łyżki mąka pszenna
jajko
ocet
sól
masło
cukier
Sposób przygotowania
W 1/8 zimnego mleka rozpuścimy mąkę, a pozostałe mleko doprowadzimy w garnku do wrzenia.
Do gotującego się mleka wmieszamy mleko z mąką i gotujemy przez około 5 minut.
Dodajemy koperek, ubijamy i mieszamy jajka oraz kawałek masła. Doprawiamy solą, cukrem i octem.
Gotowy sos podajemy z jajkiem na twardo i knedlikiem bułkowym lub gotowanym ziemniakiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybki sos koperkowy
Szybki sos koperkowy to prosta i smaczna potrawa, która doskonale pasuje do klusków ziemniaczanych lub gotowanego mięsa. Bazuje na delikatnej śmietanie, świeżym koperku i odrobinie soku z cytryny, co nadaje jej orzeźwiający smak. Przygotowuje się w kilka minut, co czyni go idealnym wyborem na szybki obiad. Oprócz wspaniałego smaku sos koperkowy jest również odżywczy i pełen aromatycznych ziół, które wzbogacają każde danie. Ten sos jest ulubionym w czeskiej kuchni i zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.