Kapustowy mózg

Kapustowy mózg
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Opłuczemy kapustę i pokroimy na ćwiartki. W garnku zagotujemy wodę, posolimy, a ćwiartki wrzucimy do niej i gotujemy, aż zmiękną. Następnie osuszymy i pokroimy w paseczki.

Składniki, których potrzebujesz

800 g kapusta
8 ks jajka
1 ks cebula
3 łyżki masło
3 łyżki olej
do smaku sól
kminek mielony

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i drobno kroimy. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je z pieprzem i solą.

Na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem wrzucamy cebulę do smażenia. Gdy jest złocista, dodajemy pokrojoną kapustę i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy ubite jajka. Dodajemy kminek i solimy, pieprzymy według smaku.

Kapustowy móżdżek podajemy z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kapustowy mózg

Kapuściana papka to tradycyjne czeskie danie, które przygotowuje się z duszonej kapusty, cebuli i jajek. To danie ma delikatną i kremową konsystencję, co czyni je idealnym do podawania z pieczywem lub ziemniakami. Zwykle doprawia się solą, pieprzem, a czasem także ziołami, takimi jak majeranek. Kapuściana papka często podawana jest jako danie główne lub jako dodatek i cieszy się popularnością w wielu czeskich domach, szczególnie w zimowych miesiącach, gdy kapusta jest w sezonie. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, co czyni ją świetnym wyborem na szybki obiad lub kolację.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Wegetariańskie, Warzywa
Štítky: Kuchnia czeska, przystawka, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kapustowy mózg.

Dodaj komentarz