Lodówka morelowa
Morelowe lody – prawdziwe orzeźwienie. Tak mniej więcej mogłaby zaczynać się głupawa reklama na chemicznie przetworzony produkt, który uchodzi za przysmak do jedzenia. Morelowe lody są bowiem bez wątpienia najlepsze w domowym wydaniu. Notabene w czasie, gdy moreli wszędzie jest pod dostatkiem. Przepis na domowe morelowe lody po prostu musisz mieć pod ręką. Tutaj oferujemy jedną z wersji, która wydała nam się prosta, ale jednocześnie pełna smaku i bogata. Morelowe lody sprawią radość, ukoją, orzeźwią i zachwycą dzieci, spróbuj ich także ty.
Składniki, których potrzebujesz
250 ml śmietany do ubijania
50 ml kwaśnej śmietany
30 g cukru trzcinowego
5 moreli
Sposób przygotowania
Najpierw zmiksuj morele z cukrem na gładką masę.
Śmietanę ubij na sztywno. Do niej ostrożnie wmieszaj zmiksowane morele z cukrem oraz śmietanę kwaśną.
Mieszankę wlej do dowolnych foremek i włóż na 6 godzin do zamrażarki. Co godzinę wymieszaj lody.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Lodówka morelowa
Brzoskwiniowe lody to orzeźwiający letni przysmak, który łączy słodycz i delikatną kwasowość świeżych brzoskwiń. Jej kremowa konsystencja i świeży smak są idealne na upalne dni. Bazą jest mus brzoskwiniowy, który miesza się z cukrem, śmietaną, a czasami także z odrobiną soku z cytryny dla poprawy smaku. Brzoskwiniowe lody można delektować się same lub jako część owocowego pucharu. Zawierają witaminy i błonnik, więc celują nie tylko w kubki smakowe, ale również w zdrowie. Są ulubionym wyborem dla miłośników owocowych lodów.