Bawarskie kluski

Bawarskie kluski
Czas przygotowania: 120 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 1

Bawarskie pączki. Potrawa, która w dzieciństwie pomagała nam poradzić sobie z szkolnymi stołówkami. Cieszą się dużą popularnością w różnych pokoleniach. Spróbuj je przygotować według tego…

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
200 g mąki pszennej (w razie potrzeby)
200 g mąki tortowej (w razie potrzeby)
25 g świeżych drożdży
40 g cukru kryształ
250 ml mleka
30 g masła
2 jajka
1 szczypta soli
4 łyżki rumu
olej do smażenia
Na wierzch
powidła
500 g twarogu z pojemnika
3-4 cukry waniliowe

Sposób przygotowania

Do miski robota przesiewamy mąkę pszenną i półgrubą. W środku mąki robimy dołek, do którego kruszymy drożdże. Drożdże posypujemy szczyptą cukru, wlewamy trochę letniego mleka i przykrywamy mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, co trwa około 15 minut.

Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do miski sól, pozostały cukier, roztopione masło, resztę letniego mleka, jajko i rum, a za pomocą robota wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto, które na koniec posypujemy mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto przenosimy na posypany mąką stół roboczy i ponownie je wyrabiamy. Następnie wałkujemy na placek o grubości około 2 cm i wykrawamy kółka. Te zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut i z jednej strony robimy w nich dołek.

Wdałki smażymy w gorącym oleju w garnku, aż będą złociste z obu stron. Najpierw wkładamy je do oleju dziurką w dół, a następnie je odwracamy. Po usmażeniu odsączamy je na ściereczce.

Twarożek mieszamy z cukrem waniliowym za pomocą ręcznego miksera.

Wdałki dekorujemy powidłami i smacznym twarogiem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bawarskie kluski

Monachijskie knedle, znane również jako "Bayerische Dampfnudeln", to pyszne drożdżowe kluski pochodzące z Bawarii. To tradycyjne danie jest przygotowywane z mąki, cukru, drożdży i mleka, co tworzy miękkie i puszyste ciasto. Monachijskie knedle zazwyczaj podawane są na ciepło, często z budyniem waniliowym lub sosem owocowym. Ich wyjątkowy smak i tekstura sprawiają, że są ulubionym wyborem na różnych uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. Dzięki swojej folklorystycznej tradycji stały się symboliczną częścią bawarskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (59 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: obiad, łatwy, święto / niedziela, zwykły dzień, czeski, łatwy, desery, słodki, smażenie, słodkie dania, wyrabianie zaczynu, zakwaszony, smażony, karnawał, muffinki

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Bawarskie kluski.

Dodaj komentarz