Bawarskie kluski

Bawarskie pączki. Potrawa, która w dzieciństwie pomagała nam poradzić sobie z szkolnymi stołówkami. Cieszą się dużą popularnością w różnych pokoleniach. Spróbuj je przygotować według tego…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
200 g mąki pszennej (w razie potrzeby)
200 g mąki tortowej (w razie potrzeby)
25 g świeżych drożdży
40 g cukru kryształ
250 ml mleka
30 g masła
2 jajka
1 szczypta soli
4 łyżki rumu
olej do smażenia
Na wierzch
powidła
500 g twarogu z pojemnika
3-4 cukry waniliowe
Sposób przygotowania
Do miski robota przesiewamy mąkę pszenną i półgrubą. W środku mąki robimy dołek, do którego kruszymy drożdże. Drożdże posypujemy szczyptą cukru, wlewamy trochę letniego mleka i przykrywamy mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, co trwa około 15 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodajemy do miski sól, pozostały cukier, roztopione masło, resztę letniego mleka, jajko i rum, a za pomocą robota wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto, które na koniec posypujemy mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto przenosimy na posypany mąką stół roboczy i ponownie je wyrabiamy. Następnie wałkujemy na placek o grubości około 2 cm i wykrawamy kółka. Te zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 10 minut i z jednej strony robimy w nich dołek.
Wdałki smażymy w gorącym oleju w garnku, aż będą złociste z obu stron. Najpierw wkładamy je do oleju dziurką w dół, a następnie je odwracamy. Po usmażeniu odsączamy je na ściereczce.
Twarożek mieszamy z cukrem waniliowym za pomocą ręcznego miksera.
Wdałki dekorujemy powidłami i smacznym twarogiem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Bawarskie kluski
Monachijskie knedle, znane również jako "Bayerische Dampfnudeln", to pyszne drożdżowe kluski pochodzące z Bawarii. To tradycyjne danie jest przygotowywane z mąki, cukru, drożdży i mleka, co tworzy miękkie i puszyste ciasto. Monachijskie knedle zazwyczaj podawane są na ciepło, często z budyniem waniliowym lub sosem owocowym. Ich wyjątkowy smak i tekstura sprawiają, że są ulubionym wyborem na różnych uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. Dzięki swojej folklorystycznej tradycji stały się symboliczną częścią bawarskiej kuchni.