Syrop imbirowy
Syrop imbirowy może zrobić każdy w domu. Przepis jest prosty i szybki.
Składniki, których potrzebujesz
2 szt cytryna
1 kg cukier
120 g imbir
1/2 l woda
Sposób przygotowania
W sklepie wybieramy i kupujemy imbir. Myjemy go i obieramy ze skórki. Bierzemy deskę i kroimy na małe kawałki. Z cytryn wyciskamy sok i odkładamy go na bok.
Na kuchence przygotowujemy garnek i wsypujemy do niego pokrojony imbir. Dodajemy wodę. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Po około 15 minutach gotowania wyłączamy i odkładamy na bok.
Dodajemy sok z cytryn. Mieszamy, przecedzamy (np. przez ściereczkę) i lekko schłodzony syrop przelewamy do butelki.
Podczas podawania łyżeczką dodajemy syrop do szklanki i rozcieńczamy wodą.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop imbirowy
Syrop imbirowy to popularny naturalny preparat, który jest wytwarzany ze świeżego imbiru, cukru i wody. Ze względu na swój wyrazisty, pikantny smak i szerokie spektrum działania jest popularny w zimowych miesiącach. Syrop imbirowy może działać jako skuteczny środek przeciw przeziębieniom i wzmocnienia odporności, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. W kuchni można go używać do herbat, domowych lemoniad lub jako składnik do gotowania i pieczenia, dodając egzotyczny, przyprawowy akcent. Jest łatwo dostępny w sklepach, lub można go po prostu przygotować w domu.