Syrop imbirowy

Syrop imbirowy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Syrop imbirowy może zrobić każdy w domu. Przepis jest prosty i szybki.

Składniki, których potrzebujesz

2 szt cytryna
1 kg cukier
120 g imbir
1/2 l woda

Sposób przygotowania

W sklepie wybieramy i kupujemy imbir. Myjemy go i obieramy ze skórki. Bierzemy deskę i kroimy na małe kawałki. Z cytryn wyciskamy sok i odkładamy go na bok.

Na kuchence przygotowujemy garnek i wsypujemy do niego pokrojony imbir. Dodajemy wodę. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Po około 15 minutach gotowania wyłączamy i odkładamy na bok.

Dodajemy sok z cytryn. Mieszamy, przecedzamy (np. przez ściereczkę) i lekko schłodzony syrop przelewamy do butelki.

Podczas podawania łyżeczką dodajemy syrop do szklanki i rozcieńczamy wodą.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Syrop imbirowy

Syrop imbirowy to popularny naturalny preparat, który jest wytwarzany ze świeżego imbiru, cukru i wody. Ze względu na swój wyrazisty, pikantny smak i szerokie spektrum działania jest popularny w zimowych miesiącach. Syrop imbirowy może działać jako skuteczny środek przeciw przeziębieniom i wzmocnienia odporności, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. W kuchni można go używać do herbat, domowych lemoniad lub jako składnik do gotowania i pieczenia, dodając egzotyczny, przyprawowy akcent. Jest łatwo dostępny w sklepach, lub można go po prostu przygotować w domu.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.3/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski
Štítky: Kuchnia czeska, napój, przepis wegetariański

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Syrop imbirowy.

Dodaj komentarz