Szumawskie grzanki

Chleb kroimy na plasterki i smażymy na oleju jak zwykłe grzanki. Gdy są jeszcze gorące, smarujemy je rozgniecionym czosnkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy…
Składniki, których potrzebujesz
8 kromek chleba
8 jajek
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
8 plasterków szynki wieprzowej
10 dkg startego sera Niva
(warzywa do dekoracji)
pomidor
ogórek sałatkowy
papryka
natka pietruszki itp.
Sposób przygotowania
Kromki chleba smażymy na oleju jak zwykłe tosty.
Jeszcze ciepłe smarujemy rozgniecionym czosnkiem.
Cebulę siekamy na drobne kawałki i zalewamy solonym i pieprzonym jajkiem.
Przygotowujemy jajeczną mieszankę o półstałej konsystencji, którą nakładamy na tosty, posypujemy tartym serem i dekorujemy kawałkiem szynki.
Na koniec wszystko dekorujemy posiekaną zieleniną.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szumawskie grzanki
Szumawskie grzanki są tradycyjnym czeskim daniem, które pochodzi z obszaru Szumawy. Przygotowuje się je z jakościowego domowego chleba, który kroi się na plastry i opieka na patelni. Następnie zazwyczaj smaruje się czosnkiem i posypuje solą, ale mogą być również wzbogacone różnymi składnikami, takimi jak ser czy zioła. Grzanki są popularne jako szybka przekąska lub snack, a często podaje się je z kiszonymi ogórkami lub pastami, co tworzy świetną kombinację smaków.