Wieprzowe medaliony z lisicami

Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z olejem smażymy z obu stron, każda strona powinna być na patelni przez około 2 minuty.
Składniki, których potrzebujesz
wykostniony i oczyszczony wałek z dzika
garść liszek
3 gałązki tymianku
1-2 łyżeczki czerwonego pieprzu (kto nie lubi całych ziarenek w jedzeniu, może je rozdrobnić w moździerzu)
100 ml bulionu
100 ml śmietany
sól i pieprz
olej
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i następnie solimy oraz pieprzymy.
Na patelni z olejem smażymy je z obu stron, co zajmuje około 2 minuty z każdej strony. Możemy to zrobić krócej, jeśli wolimy, aby w środku pozostało różowe.
Mięso wyjmujemy i utrzymujemy w cieple.
Na patelnię wlewamy trochę bulionu i pozwalamy, aby przypieczone kawałki odrywały się od dna patelni.
Mieszamy składniki i dodajemy kurki, które możemy pokroić na mniejsze kawałki lub użyć całych, razem z tymiankiem i czerwonym pieprzem.
Stopniowo dodajemy bulion, zawsze pozwalamy mu się prawie odparować, a kurki smażymy i dusimy przez około 10 minut.
Doprawiamy je i dodajemy śmietanę.
Redukujemy sos do pożądanej gęstości.
Próbujemy. Jeśli chcesz, na końcu możesz włożyć mięso do sosu, aby się podgrzało.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wieprzowe medaliony z lisicami
Medaliony dzika z kurkami to doskonałe danie dla miłośników dziczyzny i stanowią idealny wybór na specjalne okazje. Młode mięso dzika jest delikatne i soczyste, podczas gdy kurki nadają daniu unikalny smak i aromatyczny zapach. Przed podaniem medaliony często są smażone na patelni z ziołami i serwowane z konfiturą lub sosem z kurek. To delikatne danie świetnie uzupełnia kieliszek czerwonego wina, co podkreśla jego smakowe niuanse. Spróbuj medalionów z dzika i odkryj niezapomnianą kombinację smaków.