Szybka szarlotka

Szybka szarlotka
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto od razu smarujemy dżemem porzeczkowym.

Składniki, których potrzebujesz

400 g mąki pszennej
200 g cukru kryształowego
600 g groszku na tarce jabłek
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 proszek do pieczenia
2 dl oleju
1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wlać na blachę i piec w temperaturze 180 °C przez około 30-40 minut.

Po upieczeniu ciasto posmarować dżemem porzeczkowym i posypać startymi orzechami lub kokosem. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybka szarlotka

Szybka szarlotka to pyszny deser, który łatwo przygotować. Łączy soczyste jabłka z delikatnym ciastem, które piecze się na złoty kolor. Ten placek jest idealnym wyborem na szybki słodki akcent po obiedzie lub do popołudniowej kawy. Można go podawać ciepły, posypany cukrem i cynamonem, lub na zimno z kulką bitej śmietany. Jego prostota i doskonały smak zyskają serca nie tylko miłośników jabłkowych deserów. Główną zaletą jest szybkość przygotowania, więc można go delektować się w dowolnym momencie tygodnia!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (29 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: przekąska, łatwy, szybki, święto / niedziela, tani, łatwy, dla początkujących, słowacki, piec, desery, cięcia, słodki, jesień, jabłka

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Szybka szarlotka.

Dodaj komentarz