Szybka szarlotka

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto od razu smarujemy dżemem porzeczkowym.
Składniki, których potrzebujesz
400 g mąki pszennej
200 g cukru kryształowego
600 g groszku na tarce jabłek
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 proszek do pieczenia
2 dl oleju
1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wlać na blachę i piec w temperaturze 180 °C przez około 30-40 minut.
Po upieczeniu ciasto posmarować dżemem porzeczkowym i posypać startymi orzechami lub kokosem. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybka szarlotka
Szybka szarlotka to pyszny deser, który łatwo przygotować. Łączy soczyste jabłka z delikatnym ciastem, które piecze się na złoty kolor. Ten placek jest idealnym wyborem na szybki słodki akcent po obiedzie lub do popołudniowej kawy. Można go podawać ciepły, posypany cukrem i cynamonem, lub na zimno z kulką bitej śmietany. Jego prostota i doskonały smak zyskają serca nie tylko miłośników jabłkowych deserów. Główną zaletą jest szybkość przygotowania, więc można go delektować się w dowolnym momencie tygodnia!