Szybka szarlotka z jabłkami
Przepis na znakomite i wilgotne ciasto z jabłkami.
Składniki, których potrzebujesz
2 szklanki mąka pszenna półtłusta
1 szklanka cukier kryształ
4 szt. jajka
1/2 szklanki olej
1/2 łyżeczki cynamon mielony
4 szklanki pokrojone jabłka
1,5 łyżeczki kakao
4 łyżki suszone żurawiny
1 opakowanie proszek do pieczenia
według potrzeby bułka tarta do posypania
tłuszcz do natarcia
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem, kakao i olejem na pianę. Dodajemy jabłka, cynamon i żurawinę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy i rozprowadzamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
Szybki placek z jabłkami pozostawiamy do wystudzenia i można podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybka szarlotka z jabłkami
Szybka szarlotka z jabłkami to pyszny deser, który pokochasz za jego prostotę i doskonały smak. Ta szarlotka jest łatwa do przygotowania z powszechnych składników, takich jak jabłka, mąka, cukier i jaja. Jabłka nadają szarlotce soczystości i przyjemnej słodyczy. Najlepiej podawać ją na ciepło, posypaną cukrem pudrem lub z gałką bitej śmietany. Szybka szarlotka z jabłkami doskonale nadaje się na popołudniową kawę lub jako słodki akcent po kolacji.