Szybkie ciasto morelkowe z czekoladą
Tłuszcz kroimy na małe kawałki i powoli rozpuszczamy go na kuchence w mleku. Następnie pozwalamy mieszance ostygnąć, a w międzyczasie przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do…
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
150 ml mleka
100 g Hery
2 jajka
180 g cukru kryształu
1 łyżka kakao
350 g mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
400 g świeżych moreli
Polewa
100 g czekolady do gotowania
100 ml śmietany
60 g posiekanych orzechów
Sposób przygotowania
Tłuszcz kroimy na małe kawałki i powoli topimy w mleku na kuchence. Pozwalamy mieszance ostygnąć, a w międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i pozbywamy się pestek z moreli.
Do ostudzonej mieszanki wbijamy jajka, cukier i kakao, a następnie dokładnie ubijamy. Następnie krem dodajemy do mąki w misce i dokładnie mieszamy.
Olej lub masło smarujemy formę na ciasto lub mniejszą blachę i posypujemy mąką. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy i gęsto układamy połówki moreli (ja piekłam w formie na ciasto i morele układałam brzegami do siebie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Do małego garnka wkładamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i powoli topimy w kąpieli wodnej. Przestudzony ciasto smarujemy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybkie ciasto morelkowe z czekoladą
Szybkie brzoskwiniowe ciasta z czekoladą to pyszny deser, który łączy słodki smak dojrzałych brzoskwiń i delikatną polewę czekoladową. Ten prosty przepis zadowoli twoje kubki smakowe, a jednocześnie nie zajmie wiele czasu na przygotowanie. Dzięki orzeźwiającemu nadzieniu brzoskwiniowemu i bogatemu smakowi czekolady, te ciasta są idealne na święta i zwyczajne popołudniowe poczęstunki. Wystarczy kilka składników i chwila twojej uwagi, a możesz delektować się tym wspaniałym deserem w gronie rodziny i przyjaciół.
Tomáš Rohlena