Szybkie ciasto morelkowe z czekoladą

Szybkie ciasto morelkowe z czekoladą
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Tłuszcz kroimy na małe kawałki i powoli rozpuszczamy go na kuchence w mleku. Następnie pozwalamy mieszance ostygnąć, a w międzyczasie przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do…

Składniki, których potrzebujesz

Ciasto
150 ml mleka
100 g Hery
2 jajka
180 g cukru kryształu
1 łyżka kakao
350 g mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
400 g świeżych moreli

Polewa
100 g czekolady do gotowania
100 ml śmietany
60 g posiekanych orzechów

Sposób przygotowania

Tłuszcz kroimy na małe kawałki i powoli topimy w mleku na kuchence. Pozwalamy mieszance ostygnąć, a w międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i pozbywamy się pestek z moreli.

Do ostudzonej mieszanki wbijamy jajka, cukier i kakao, a następnie dokładnie ubijamy. Następnie krem dodajemy do mąki w misce i dokładnie mieszamy.

Olej lub masło smarujemy formę na ciasto lub mniejszą blachę i posypujemy mąką. Ciasto równomiernie rozsmarowujemy i gęsto układamy połówki moreli (ja piekłam w formie na ciasto i morele układałam brzegami do siebie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Do małego garnka wkładamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i powoli topimy w kąpieli wodnej. Przestudzony ciasto smarujemy polewą i posypujemy posiekanymi orzechami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybkie ciasto morelkowe z czekoladą

Szybkie brzoskwiniowe ciasta z czekoladą to pyszny deser, który łączy słodki smak dojrzałych brzoskwiń i delikatną polewę czekoladową. Ten prosty przepis zadowoli twoje kubki smakowe, a jednocześnie nie zajmie wiele czasu na przygotowanie. Dzięki orzeźwiającemu nadzieniu brzoskwiniowemu i bogatemu smakowi czekolady, te ciasta są idealne na święta i zwyczajne popołudniowe poczęstunki. Wystarczy kilka składników i chwila twojej uwagi, a możesz delektować się tym wspaniałym deserem w gronie rodziny i przyjaciół.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 5.0/5 (58 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Ciasto
Tag: łatwy, szybki, święto / niedziela, czeski, łatwy, dla początkujących, piec, desery, słodki, przepisy letnie, plasterki owoców, bąbelki, morele

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Szybkie ciasto morelkowe z czekoladą.

Dodaj komentarz