Cukiniowe placuszki z powidłami

Cukinia ma bardzo szerokie możliwości wykorzystania w kuchni. Można ją używać nie tylko w daniach słonych, ale i w deserach. Na przykład można przygotować ciasta cukiniowe nadziewane powidłami.
Składniki, których potrzebujesz
300 g mąki pszennej
150 g cukinii
2 żółtka
100 ml mleka
1/2 kostki świeżych drożdży
2 łyżki majonezu
2 łyżki cukru
50 ml oleju
1 łyżeczka rumu
sól
skórka cytrynowa
Dalej
powidła
cukier waniliowy
cynamon
migdały do dekoracji
jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 190-200 °C.
Cukinię najpierw obieramy i trzemy. Trochę solimy i zostawiamy na sitku, aby pozbyła się nadmiaru wody. Następnie dokładnie ją odciskamy, najlepiej w ściereczce.
Do ciepłego mleka dodajemy trochę cukru i drożdży i zostawiamy, aby powstał zaczyn. Do przesiane mąki mieszamy cukinię, olej, zaczyn i pozostałe składniki.
Najpierw przygotowujemy gładkie ciasto, a następnie łyżką nabieramy kawałki, które kładziemy na posypanym mąką stole. Tworzymy małe bochenki jak przy nadziewaniu ciast i łączymy je na blaszce.
Powidła przyprawiamy cynamonem i cukrem wanilinowym. Przy pomocy mniejszego słoika robimy dołek i smarujemy go roztrzepanym jajkiem. Następnie napełniamy dołek aromatyzowanymi powidłami i na wierzchu kładziemy migdały.
Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190-200 °C przez około 15 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Cukiniowe placuszki z powidłami
Placuszki cukiniowe z powidłami to doskonały smakołyk, który łączy orzeźwiający smak cukinii i słodycz owocowych powideł. Te placuszki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ cukinia dostarcza błonnika i składników odżywczych. Przygotowanie jest proste i szybkie, idealne na każdą okazję, czy to na deser, czy na przekąskę. Pieczone na złoty kolor, z delikatnie chrupiącą skórką, są doskonałym poczęstunkiem dla rodziny i przyjaciół. Na pewno je pokochasz!