Sernik jabłkowy z zapachem cynamonu

Niekwaszone serowe ciasta z owocami są popularne dzięki prostocie i szybkości ich przygotowania. Możemy użyć różnych rodzajów owoców, takich jak jabłka aromatyzowane…
Składniki, których potrzebujesz
250 g twarogu
60 g masła
60 g cukru
1 łyżka cukru (do posypania jabłek)
2 jajka
7 łyżek kaszki manny
1 proszek do pieczenia
5 jabłek
1 szczypta soli
cynamon
tłuszcz do natłuszczenia formy
mąka grubego przemiału do wysypania
Sposób przygotowania
Jeśli nie mamy silikonowej formy do ciasta, smarujemy ją tłuszczem i posypujemy grubą mąką. Jednocześnie nastawiamy piekarnik na 170 °C.
Obieramy jabłka, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy je w plastry.
Mieszamy twaróg, jaja i cukier z roztopionym masłem, następnie dodajemy kaszę mannę, którą wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia i solą, i dobrze zagniatamy ciasto.
Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do ciasta, na wierzchu układamy plastry obranych jabłek, a całość jeszcze posypujemy cynamonem i cukrem według smaku i kwasowości jabłek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 35 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Sernik jabłkowy z zapachem cynamonu
Serkowy placek z jabłkami i cynamonowym aromatem to pyszny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkiego wypieku. Delikatna serowa baza doskonale komponuje się z kwaśnymi jabłkami, które nadają placek świeżości i smaku. Cynamon dodaje ciepłego i przytulnego zapachu, który przywołuje miłe wspomnienia o jesiennych dniach. Ten placek jest idealny jako deser na rodzinne uroczystości lub jako słodki akcent po sycącym obiedzie. Upiecz go i ciesz się radością z domowego pieczenia!