Szybkie ciasto z jabłkami

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki lub je ścieramy. Jajka ubijamy z cukrem, kakao i olejem, aż powstanie piana. Następnie dodajemy jabłka, mieloną cynamon i...
Składniki, których potrzebujesz
Ciasto
1 szklanka cukru drobnoziarnistego
4 łyżki suszonych żurawin
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej typu tortowej
1 proszek do pieczenia
0,5 szklanki oleju
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
4 szklanki pokrojonych jabłek
1,5 łyżeczki kakao
Dalej
tłuszcz do natłuszczenia
bułka tarta do posypania
Sposób przygotowania
Obieramy jabłka ze skórki i kroimy je na małe kawałki lub ścieramy na tarce.
Jaja ubijamy z cukrem, kakao i olejem, aż powstanie piana. Następnie dodajemy pokrojone jabłka, mieloną cynamon i żurawiny. Na koniec mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, którą wcześniej natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175-180 °C maksymalnie 25 minut.
Ciasto zostawiamy do lekkiego ostygnięcia, kroimy na kostki i serwujemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Szybkie ciasto z jabłkami
Szybkie ciasto z jabłkami to pyszny i łatwy do przygotowania deser, idealny na każdą okazję. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak jabłka, mąka, cukier i masło, które mieszamy i pieczemy w piekarniku. To ciasto jest idealnie wilgotne, aromatyczne i pełne smaku. Nadaje się zarówno na niedzielne popołudnie, jak i jako szybka przekąska na niespodziewane wizyty. Można je podawać same, lub z kleksem śmietany czy lodów. Spróbuj, a nie pożałujesz!