Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką

Rabarbar i truskawki pojawiają się na przełomie wiosny i lata. Obie te składniki możesz wykorzystać do stworzenia doskonałego ciasta. Połączenie…
Składniki, których potrzebujesz
250 g rabarbary
250 g truska
50 g cukru
Ciasto
125 g masła
150 g mąki pszennej tortowej
75 g Solamylu
125 g cukru drobnego
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1/2 proszku do pieczenia
Kruszonka
100 g mąki gruboziarnistej
50 g cukru drobnego
60 g masła
Sposób przygotowania
Obieramy rabarbarę ze skórki i kroimy na kawałki o szerokości około 1 cm. Truskawki myjemy i w zależności od ich wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. W dużej misce wszystko mieszamy i posypujemy 50 g cukru.
W innej misce łączymy mąkę półgrubą, Solamyl, cukier, cukier waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i masło. Dokładnie mieszamy te składniki, a następnie ciasto równomiernie nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posypujemy słodką rabarbarą z truskawkami.
Z kombinacji cukru kryształowego, mąki gruboziarnistej i miękkiego masła tworzymy kruszonkę, rozcierając ją w dłoniach, i tę kruszonkę posypujemy na warstwę rabarbary i truskawek.
Wkładamy to do piekarnika, który nagrzaliśmy do 180 °C, i pieczemy przez około 30 do 40 minut.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką to orzeźwiający i pyszny deser, który łączy kwasowy smak rabarbaru ze słodyczą truskawek. To ciasto jest idealnym wyborem na wiosenne i letnie dni, gdy truskawki i rabarbar są w sezonie. Kruchy spód pokryty jest bogatą warstwą owoców i posypany chrupiącą kruszonką, która nadaje ciastu doskonałą teksturę. Podawaj na ciepło ze bitą śmietaną lub lodami waniliowymi dla niezapomnianego gastronomicznego przeżycia.