Malinowe muffiny z cytrynowym lukrem

W misce wymieszamy mąkę, proszek do pieczenia i oba cukry. Jajka, maślankę i masło dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Zagniecimy ciasto, które…
Składniki, których potrzebujesz
CIASTO
300 g mąki pszennej
1/2 paczki proszku do pieczenia
100 g cukru kryształu
1 paczka cukru wanilinowego
2 jajka
240 ml maślanki
100 g masła
POKRYWA
1 białko
18 dkg cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
+ maliny (lub inne owoce według smaku)
+ dekoracje (cukrowe)
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru.
Jaja, maślankę i masło wymieszaj i dodaj do składników suchych.
Przygotuj ciasto, które podzielisz do foremek, a do każdej z nich włóż maliny lub inne owoce.
Umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 do 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól babeczkom ostygnąć, a następnie udekoruj je polewą, którą przygotowaliśmy, łącząc wszystkie składniki i mieszając je ręcznie lub za pomocą miksera.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Malinowe muffiny z cytrynowym lukrem
Malinowe muffinki z cytrynowym lukrem to doskonała słodka przyjemność na każdą okazję. Połączenie soczystych malin i puszystego ciasta tworzy orzeźwiające doznania smakowe. Cytrynowy lukier, delikatnie kwaśny i słodki, dodaje muffinkom dodatkowego powiewu świeżości i pięknej błyszczącej korony. Te muffinki są wspaniałe nie tylko na śniadanie, ale także jako deser do kawy lub herbaty. Przygotuj je i zaproś przyjaciół na słodką chwilę pełną smaków i radości!