Ulubiony gulasz węgierski
Kto by nie znał gulaszu segedyńskiego? Świetny smak.
Składniki, których potrzebujesz
0,7 kg kapusta - kiszona
0,2 l śmietana - kwasna
słodka papryka - mielona
sól
1/2 kg mięso - wieprzowe
1 szt kuchenną cebulę
30 g mąka - pszenna
50 g tłuszcz np. smalec
Sposób przygotowania
Serwujemy z knedlikiem lub z ziemniakami.
Kapustę odcedzamy i siekamy. Do garnka dajemy tłuszcz i dodajemy kapustę. Teraz będziemy duszić kapustę.
W kolejnym garnku na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę i dodajemy pokrojone mięso wieprzowe. Doprawiamy słodką papryką. Dolewamy wodę i gotujemy.
Pod koniec ostrożnie wkładamy kapustę.
Do miski wlewamy kwaśną śmietanę i dodajemy mąkę pszenną. Ubijamy trzepaczką.
Przelewamy do garnka z mięsem i gotujemy. Smakujemy i solimy według potrzeb.
Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Ulubiony gulasz węgierski
Ulubiony gulasz segedyński to tradycyjne danie kuchni czeskiej i słowackiej, cieszące się dużą popularnością. Jest to wariacja klasycznego gulaszu, do którego dodaje się kiszoną kapustę, co nadaje mu unikalny smak i aromat. Bazą jest wysokiej jakości mięso wieprzowe, często używa się boczku wieprzowego lub łopatki. Przyprawia się je przyprawami, takimi jak papryka, kminek, pieprz i czosnek, i łagodzi kwaśną śmietaną. Gulasz segedyński zwykle podaje się z knedlikami z chleba, które świetnie wchłaniają sos. To idealne danie na chłodniejsze dni, doskonale rozgrzewa i syci.