Udka kacze z puree z batatów i jabłek
 
    Udka kacze solimy i przyprawiamy, następnie umieszczamy je w naczyniu do pieczenia. Dodajemy trochę wody i pieczemy je pod przykryciem, aż staną się miękkie. Na koniec odkrywamy i jeszcze przez 10 minut pieczemy.
Składniki, których potrzebujesz
2 udka z kaczki  
sól  
pieprz  
bazylia  
Puree   
2 bataty  
4 jabłka  
2 cebule  
4 ząbki czosnku  
2 łyżeczki tymianku  
2 łyżki oliwy z oliwek  
sól  
pieprz
Sposób przygotowania
Kacze udka posypujemy solą i przyprawami, następnie układamy je w brytfannie. Dodajemy trochę wody i pieczemy pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Obrane bataty razem z jabłkami kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, całe ząbki czosnku, tymianek, sól i przyprawy. Całość zalewamy wodą tak, aby poziom był około 1 cm poniżej batatów, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy olej i wszystko miksujemy.
Upieczone udka podajemy z puree z batatów i posypujemy bazylią.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Udka kacze z puree z batatów i jabłek
Udka kacze z puree z batatów i jabłek to pyszne połączenie tradycyjnej czeskiej kuchni i nowoczesnego podejścia. Mięso kaczki pieczone jest na złoto, co nadaje mu chrupiącą skórkę i soczystość. Bataty, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, doskonale komponują się z kwaskowatością jabłek, tworząc unikalne, delikatne puree. To danie jest idealnym wyborem dla tych, którzy chcą cieszyć się kulinarnym doświadczeniem pełnym smaków i tekstur. Podanie z ziołami i naturalnymi sosami potęguje ogólne wrażenie i przynosi do twojego stołu odrobinę wiosny.
 Przepisor
 Przepisor Tomáš Rohlena
	Tomáš Rohlena 
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        