Zucchini lasagne

Poznajcie smaczną i bardziej pożywną wersję klasycznych lasagne z naszym przepisem na lasagne z cukinii. Soczyste plastry cukinii zastępują tradycyjne makaron,…
Składniki, których potrzebujesz
1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
1 cebula
1 większa marchewka
100 g selera
500 g mięsa (wołowina, kurczak)
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 garść liści bazylii
sól
pieprz mielony
przyprawy do smaku (grillowe, prowansalskie)
250 ml bulionu
ser do posypania
Beszamel (wersja nr 1)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
300 ml mleka (może być więcej)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz mielony
Beszamel (wersja nr 2 – bezglutenowa)
300 ml mleka
2 trójkąciki sera topionego
1 garść parmezanu
gałka muszkatołowa
sól
pieprz mielony
Sposób przygotowania
Najpierw cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które solimy i pieprzymy z obu stron oraz zostawiamy na chwilę. Cukinia zacznie puścić wodę. Po 15 minutach osuszamy ją papierowym ręcznikiem. Plastry następnie układamy na większej blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 10 minut.
W międzyczasie cebulę kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i seler drobno trzemy. Na kawałku masła na patelni szklimy cebulę, potem dodajemy startą warzywa. Po chwili wlewamy trochę bulionu, aby się nie przypalało, a następnie także mięso. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem i chwilę dusimy. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Po 5-10 minutach dodajemy pomidory, chwilę dusimy, a na koniec doprawiamy bazylią i innymi przyprawami według smaku.
Na średnim ogniu roztapiamy masło w rondelku, następnie dodajemy mąkę i od razu zaczynamy mieszać. Gdy powstanie zasmażka, wlewamy mleko i mieszamy. Staramy się pozbyć wszystkich grudek. Gdy to osiągniemy, ścieramy trochę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli wybierzemy bezglutenowy beszamel, jego przygotowanie staje się jeszcze prostsze. W garnku podgrzewamy mleko (uważajmy, żeby się nie przypaliło), dodajemy ser topiony i parmezan i czekamy, aż wszystko się rozpuści. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Teraz czas na warstwowanie. Najpierw natłuszczamy naczynie żaroodporne olejem i na dno kładziemy trochę beszamelu. Następnie dodajemy warstwę cukinii, następnie mieszankę mięsną i znów beszamel (jeśli mamy wystarczająco sera, możemy posypać też nim). Powinny nam wyjść trzy warstwy, ale to zależy od wielkości naszej miski.
"Lasagne ułożone w formie wkładamy do piekarnika. Po dwudziestu minutach posypujemy na wierzchu serem i czekamy, aż się roztopi i zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest chwilę poczekać z porcjowaniem, danie lepiej się zwiąże i łatwiej będzie je pokroić."
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zucchini lasagne
Lasagne z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych lasagne, idealne dla tych, którzy szukają zdrowszej wersji. Zamiast makaronu używa się tutaj plasterków cukinii, które nadają daniu świeżość i lekkość. Warstwy przeplatają się z pysznym sosem pomidorowym, sosem beszamelowym i serem, co tworzy bogaty wachlarz smakowy. To danie jest nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych i niskokaloryczne, więc mogą je delektować się wszyscy, którzy dbają o zdrowy styl życia. Lasagne z cukinii są świetnym wyborem na lunch i kolację.