Kurczak paprykowy

Kurczak paprykowy
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 50 minut
Porcje: 6

Tradycyjne węgierskie jedzenie trafiło do Czech w XIX wieku i do dziś nam smakuje. Nic dziwnego, kurczak w sosie z...

Składniki, których potrzebujesz

1 kurczak
sól
mielony pieprz
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
250 ml 12% śmietany
1 cebula
olej
3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy na około dwanaście kawałków, a następnie podsmażamy na patelni na oleju.

Usmażone kawałki wkładamy do szybkowaru i chwilę tam zostawiamy.

Na pozostałym tłuszczu na patelni podsmażamy obraconą cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy paprykę w proszku, którą smażymy przez około pół minuty.

Wszystkie składniki mieszamy z kurczakiem w szybkowarze i dodajemy około pół litra wody.

Przykrywamy garnek i gotujemy przez 25 minut.

Otwieramy garnek i odkładamy kurczaka.

Pozostały sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i gotujemy przez co najmniej 15 minut. Przed podaniem wracamy kurczaka, aby się podgrzał.

Podajemy z makaronem, kluski lub gotowanymi ziemniakami.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak paprykowy

Kurczak po węgiersku to tradycyjne czeskie danie, które pochodzi z węgierskiej kuchni. Głównymi składnikami są kurczak, papryka, cebula i śmietana, które tworzą bogaty i pyszny sos. Kurczak po węgiersku zazwyczaj podaje się z knedlikami lub makaronem, co doskonale uzupełnia jego smak. To ulubione danie, które często przygotowuje się na rodzinnych uroczystościach i specjalnych okazjach. Wysoka zawartość papryki nadaje mu charakterystyczny czerwony kolor i pikantny smak, który wielu ludzi pokochało.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (26 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Mięso drobiowe
Tag: kurczak, mięso drobiowe, sosy, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, czeski, łatwy, dla początkujących, słowacki, uduszenie, węgierski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Kurczak paprykowy.

Dodaj komentarz