Kurczak paprykowy

Tradycyjne węgierskie jedzenie trafiło do Czech w XIX wieku i do dziś nam smakuje. Nic dziwnego, kurczak w sosie z...
Składniki, których potrzebujesz
1 kurczak
sól
mielony pieprz
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
250 ml 12% śmietany
1 cebula
olej
3 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na około dwanaście kawałków, a następnie podsmażamy na patelni na oleju.
Usmażone kawałki wkładamy do szybkowaru i chwilę tam zostawiamy.
Na pozostałym tłuszczu na patelni podsmażamy obraconą cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodajemy paprykę w proszku, którą smażymy przez około pół minuty.
Wszystkie składniki mieszamy z kurczakiem w szybkowarze i dodajemy około pół litra wody.
Przykrywamy garnek i gotujemy przez 25 minut.
Otwieramy garnek i odkładamy kurczaka.
Pozostały sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i gotujemy przez co najmniej 15 minut. Przed podaniem wracamy kurczaka, aby się podgrzał.
Podajemy z makaronem, kluski lub gotowanymi ziemniakami.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Kurczak paprykowy
Kurczak po węgiersku to tradycyjne czeskie danie, które pochodzi z węgierskiej kuchni. Głównymi składnikami są kurczak, papryka, cebula i śmietana, które tworzą bogaty i pyszny sos. Kurczak po węgiersku zazwyczaj podaje się z knedlikami lub makaronem, co doskonale uzupełnia jego smak. To ulubione danie, które często przygotowuje się na rodzinnych uroczystościach i specjalnych okazjach. Wysoka zawartość papryki nadaje mu charakterystyczny czerwony kolor i pikantny smak, który wielu ludzi pokochało.