Pikantne skrzydełka z kurczaka
Kurcze skrzydełka najpierw dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie mieszamy mąkę z oboma rodzajami papryki w misce i obtaczamy skrzydełka w tej mieszance ze wszystkich stron, umieszczając je blisko siebie...
Składniki, których potrzebujesz
1 kg skrzydełek kurczaka
3 dl piwa
1 cebula
kilka ząbków czosnku - nieobranych
50 g masła
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
Sposób przygotowania
Kurze skrzydełka myjemy i osuszamy.
W misce mieszamy mąkę z obydwoma rodzajami papryki, następnie skrzydełka obtaczamy w tej mieszance ze wszystkich stron i układamy je blisko siebie na blaszce. Pomiędzy skrzydełka wkładamy pokrojoną cebulę w ćwiartki oraz ząbki czosnku i dodajemy na nie plastry masła.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika, a gdy masło się roztopi, podlewamy skrzydełka piwem. U nas mieliśmy piwo Pardál, które kupiłam mężowi, ponieważ rzekomo jest ulubione wśród piwoszy. Niestety jakoś go to nie zainteresowało, więc skończyło w blaszce.
Pieczemy na złoty kolor i od czasu do czasu polewamy tłuszczem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantne skrzydełka z kurczaka
Pikantne skrzydełka z kurczaka to ulubiona potrawa, która zadowoli każdego miłośnika dobrego jedzenia. Przygotowanie skrzydełek jest proste - marynują się w pikantnym sosie z chili, czosnku i miodu, co nadaje im wyjątkowy smak. Następnie piecze się je na złoto w piekarniku lub na grillu, aż będą chrupiące i soczyste. Ta przysmak jest idealny na imprezy, do oglądania meczów sportowych lub jako szybka przekąska. Podawaj je z dipem na bazie jogurtu lub niebieskiego sera dla doskonałej kombinacji smaków.
Tomáš Rohlena