Wegańskie delikatne risotto

Wszystkie suszone grzyby mieszamy i zalewamy wrzącą wodą, używając co najmniej 1 litra, aby grzyby pozostały pod wodą nawet po napęcznieniu. Zostawiamy je w tej wodzie przez godzinę. Woda…
Składniki, których potrzebujesz
700 ml ryżu parboiled (tak, ml, odmierzyć w miarce)
500 g mrożonego warzywa (groszek, marchew, kukurydza)
30 g ucha Judy
1 garść suszonych grzybów (jak nie masz, to nie szkodzi)
1 większa cebula
bulion warzywny na 750 ml wody
pieprz, sól
kurkuma, chili
Sposób przygotowania
Wszystkie suszone grzyby mieszamy i zalewamy wrzącą wodą, minimum 1 litr, aby grzyby były całkowicie zanurzone nawet po nasiąknięciu wodą. Zostawiamy je w tej wodzie na jedną godzinę. Wody nie wylewamy!
Ryż wkładamy do garnka i dolewamy 770 ml wody, co stanowi 10% więcej niż objętość ryżu (na 500 ml ryżu potrzebujemy 550 ml wody). Zakrywamy pokrywką, solimy i gotujemy tak, jak ryż na sushi, czyli 9 minut na najniższym ogniu po osiągnięciu wrzenia, następnie zwiększamy ogień na średni i gotujemy przez kolejne 4 minuty. Następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż jeszcze na 15 minut pod przykryciem. Ważne, aby ryż pozostał przez cały czas przykryty!
Zanim ryż będzie gotowy, przygotowujemy mieszankę warzyw i grzybów. Na rozgrzanym oleju szybko smażymy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, pokrojone grzyby, przyprawy i bulion. Trochę podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wegańskie delikatne risotto
Wegetariańskie delikatne risotto to smaczne i zdrowe danie, które zadowoli nie tylko wegetarian, ale i wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Jego podstawą jest kremowy ryż Arborio, który powoli gotuje się w bulionie i jest wzbogacony świeżymi warzywami, takimi jak grzyby, papryka i cukinia. Aby nadać mu większy smak, do risotta dodaje się świeże zioła oraz parmezan, który nadaje wyraźną delikatność. To danie jest idealnym wyborem na lekki obiad lub kolację i oferuje nieskończone możliwości wariacji w zależności od aktualnej pory roku. Cieszcie się wyjątkowym połączeniem smaków!