Włoskie risotto z zielonymi szparagami

Risotto to klasyczne włoskie danie z ryżu, które przygotowuje się w bulionie. Gdy risotto jest dobrze ugotowane, jest kremowe i gęste, a ryż jest ugotowany tak, aby miał przyjemny ząb.
Składniki, których potrzebujesz
500 g zielonego asparagus
1300 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 średniej wielkości pora
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
300 g ryżu do risotto (Arborio)
80 ml suchego białego wina
1 garść mrożonego zielonego groszku
3 łyżki soku z cytryny
starty parmezan do podania
sól
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Jak prawidłowo przygotować zieloną szparag: Najpierw szparagi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli mamy młode i cienkie szparagi, nie trzeba ich obierać, inne kawałki obieramy mniej więcej od połowy w dół. Jeśli potrzebujemy już ugotowanych szparagów, związujemy je w pęczek i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie stojąco przez 2 minuty, aby pozostały jasnozielone. Następnie szparagi odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, a potem odkładamy na bok.
Ugotowane szparagi kroimy na kawałki o długości 2,5 cm.
Warzywa myjemy i kroimy, czosnek drobno siekamy, a liście tymianku zrywamy i również kroimy.
Rosół drobiowy doprowadzamy do delikatnego wrzenia, aby poruszał się tylko lekko.
W szerokim garnku nieprzywierającym podgrzewamy olej. Na nim smażymy pora, czosnek i tymianek, aż por zmięknie, co zajmuje około 3 minuty.
Dodajemy ryż i mieszamy go przez około minutę, aby połączył się z olejem i warzywami i trochę się przezroczystości.
Przelewamy to winem i przy ciągłym mieszaniu pozwalamy, aby wchłonęło się w ryż.
Po dodaniu chochli zaczynamy wlewać gorący rosół do mieszanki, cały czas mieszając ryż. Każdą porcję rosołu pozwalamy najpierw wchłonąć, zanim dodamy kolejną.
Kontynuujemy w ten sposób przez około 18 minut, aż ryż zmięknie, ale w środku ziarna pozostaną wciąż dość twarde.
Na koniec dodajemy do ryżu szparagi, groszek i sok z cytryny razem z ostatnią porcją rosołu.
Standardowy czas przygotowania risotto wynosi od 20 do 22 minut.
Na końcu do risotto dodajemy pieprz i ser i natychmiast podajemy.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Włoskie risotto z zielonymi szparagami
Włoska risotto z zielonymaszparagami to delikatne i kremowe danie, które łączy tradycyjną włoską kuchnię ze świeżymi składnikami. Głównym składnikiem jest ryż arborio, który jest powoli gotowany w bulionie warzywnym, co nadaje mu wyjątkową kremową konsystencję. Zielony szparag dodaje risotto świeżego i subtelnego smaku, który doskonale komponuje się z parmezanem. To danie jest idealne jako przystawka lub lekki obiad i zadowoli wszystkich miłośników warzyw i włoskiej kuchni.