Włoskie risotto z zielonymi szparagami

Włoskie risotto z zielonymi szparagami
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Porcje: 6

Risotto to klasyczne włoskie danie z ryżu, które przygotowuje się w bulionie. Gdy risotto jest dobrze ugotowane, jest kremowe i gęste, a ryż jest ugotowany tak, aby miał przyjemny ząb.

Składniki, których potrzebujesz

500 g zielonego asparagus
1300 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 średniej wielkości pora
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
300 g ryżu do risotto (Arborio)
80 ml suchego białego wina
1 garść mrożonego zielonego groszku
3 łyżki soku z cytryny
starty parmezan do podania
sól
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Jak prawidłowo przygotować zieloną szparag: Najpierw szparagi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli mamy młode i cienkie szparagi, nie trzeba ich obierać, inne kawałki obieramy mniej więcej od połowy w dół. Jeśli potrzebujemy już ugotowanych szparagów, związujemy je w pęczek i gotujemy w wrzącej osolonej wodzie stojąco przez 2 minuty, aby pozostały jasnozielone. Następnie szparagi odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, a potem odkładamy na bok.

Ugotowane szparagi kroimy na kawałki o długości 2,5 cm.

Warzywa myjemy i kroimy, czosnek drobno siekamy, a liście tymianku zrywamy i również kroimy.

Rosół drobiowy doprowadzamy do delikatnego wrzenia, aby poruszał się tylko lekko.

W szerokim garnku nieprzywierającym podgrzewamy olej. Na nim smażymy pora, czosnek i tymianek, aż por zmięknie, co zajmuje około 3 minuty.

Dodajemy ryż i mieszamy go przez około minutę, aby połączył się z olejem i warzywami i trochę się przezroczystości.

Przelewamy to winem i przy ciągłym mieszaniu pozwalamy, aby wchłonęło się w ryż.

Po dodaniu chochli zaczynamy wlewać gorący rosół do mieszanki, cały czas mieszając ryż. Każdą porcję rosołu pozwalamy najpierw wchłonąć, zanim dodamy kolejną.

Kontynuujemy w ten sposób przez około 18 minut, aż ryż zmięknie, ale w środku ziarna pozostaną wciąż dość twarde.

Na koniec dodajemy do ryżu szparagi, groszek i sok z cytryny razem z ostatnią porcją rosołu.

Standardowy czas przygotowania risotto wynosi od 20 do 22 minut.

Na końcu do risotto dodajemy pieprz i ser i natychmiast podajemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Włoskie risotto z zielonymi szparagami

Włoska risotto z zielonymaszparagami to delikatne i kremowe danie, które łączy tradycyjną włoską kuchnię ze świeżymi składnikami. Głównym składnikiem jest ryż arborio, który jest powoli gotowany w bulionie warzywnym, co nadaje mu wyjątkową kremową konsystencję. Zielony szparag dodaje risotto świeżego i subtelnego smaku, który doskonale komponuje się z parmezanem. To danie jest idealne jako przystawka lub lekki obiad i zadowoli wszystkich miłośników warzyw i włoskiej kuchni.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.8/5 (33 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Wegetariańskie
Tag: Warzywa, szparagi, smażenie, gotowanie, obiad, święto / niedziela, zwykły dzień, kolacja, słony, przepisy letnie, posiłki bezmięsne, wymagający, wymagający, inny, włoski

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Włoskie risotto z zielonymi szparagami.

Dodaj komentarz