Stankowe langosze
Proste i tanie langosze, tak jak je wszyscy znamy ze straganów.
Składniki, których potrzebujesz
500 g mąka pszenna
4 dl mleko
1/2 łyżeczki cukier
1 opakowanie drożdży (42g)
1/2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania
Letnie mleko mieszamy z cukrem, kruszymy do niego drożdże i zostawiamy do zrobienia zaczynu. Mąkę solimy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Potem rozwałkowujemy ciasto na płat o wysokości 2 cm i większą szklanką wykrawamy kółka. Te zostawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy wyższą warstwę oleju. Wyrośnięte kółka wyciągamy na boki i smażymy w oleju na złoty kolor.
Gotowe langosze odkładamy na papier do pochłaniania tłuszczu i uzupełniamy składnikami według uznania - ser, szynka, czosnek, ketchup, majonez lub dżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Stankowe langosze
Stoisko z langošami to ulubiona czeska przekąska, która często sprzedawana jest na targach i festiwalach. Te chrupiące placki z ciasta drożdżowego zazwyczaj smaży się na gorącym oleju, co nadaje im pyszny złotawy kolor. Uzupełnione czosnkiem, serem lub śmietaną, langosze zawsze mają świetny smak, a ich aromat przyciąga przechodniów. Są idealne na szybki poczęstunek i należą do najpopularniejszych street food w Czechach. W stoiskowym handlu można je smakować od razu na miejscu, co sprawia, że stają się niezapomnianą częścią każdej imprezy.