Wielkanocna zapiekanka
![Wielkanocna zapiekanka](/i/pl/wielkanocna-zapiekanka.jpg)
Zbliżające się wielkanocne święta w nas wywołują pragnienie przygotowania czegoś smacznego, wiosennego, wielkanocnego. Na przykład wielkanocnej farsi.
Składniki, których potrzebujesz
pietruszka
100 g boczek
4 szt pieczywo - bułki
gałka muszkatołowa
2 łyżki masło
100 g boczek
bułka tarta (do zagęszczenia)
czarny pieprz - mielony
1 garść pokrzywa - młode liście
4 szt jajka
500 g wędzone mięso
0,5 l mleko półtłuste
sól
ziele angielskie
Sposób przygotowania
Obiegnijcie swoje ogródki i zerwijcie młode liście pokrzywy oraz pietruszkę. Na desce do krojenia posiekajcie pietruszkę i odłóżcie na bok. W międzyczasie ugotujcie wędlinę.
Na desce do krojenia pokrójcie bułki na małe kawałki oraz ugotowaną wędlinę.
Do miski wbijcie jajka, wlejcie mleko i ubijcie. Dodajcie bułki, wędlinę i pietruszkę.
Dodajcie sparzone, pokrojone młode pokrzywy. Przyprawcie. Rozgrzejcie piekarnik.
Wyjmijcie odpowiednią naczynie i posmarujcie tłuszczem (masłem). Obłóżcie boczkiem i nałóżcie farsz.
Wyrównajcie i pieczcie przez około 40 minut.
Pokrójcie i możecie podawać. Smacznego.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wielkanocna zapiekanka
Wielkanocna farsa, znana również jako "główka", to tradycyjne czeskie danie przygotowywane w czasie Wielkanocy. Zawiera mieszankę mięsa, zazwyczaj wędzonego, oraz świeżych lub suszonych ziół, takich jak pokrzywa czy szczypiorek. Bułki lub rogaliki, pokrojone w kostkę, stanowią bazę farsy, którą łączy mleko i jajka. Na powierzchni często tworzy się chrupiąca skórka, która jest wynikiem pieczenia. Farsę podaje się jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa. Przepisy różnią się regionalnie, ale wszystkie oferują znaną kombinację smaków wiosny.