Wiosenne sajgonki w papierze ryżowym

Wiosenne sajgonki w papierze ryżowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Ugotujemy ryż, który pozostawimy do ostygnięcia.

Składniki, których potrzebujesz

20 szt. papier ryżowy
3 łyżki sos sojowy
250 g mielone mięso mieszane
100 g ryż
250 g biała kapusta
2 szt. marchew

Sposób przygotowania

Obieramy marchewkę, oczyszczamy kapustę i ścieramy.

Łączymy startą warzywa z ryżem i mielonym mięsem. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Przygotowujemy papier ryżowy, który nawilżamy, na który kładziemy mieszankę i zawijamy w małe rolki.

Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy na niej rolki. Smażymy, aż rolki staną się złociste.

Całkowicie zależy od Ciebie, jaki będzie stosunek mieszanki do ryżu i jaką wybierzesz warzywa.

Sajgonki osuszamy i od razu podajemy.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Wiosenne sajgonki w papierze ryżowym

Wiosenne sajgonki w papierze ryżowym są popularną potrawą kuchni azjatyckiej, znaną z świeżości i lekkości. Te sajgonki zazwyczaj nadziewane są różnymi świeżymi składnikami, takimi jak warzywa, zioła, krewetki lub tofu, i podawane z pysznymi sosami, takimi jak sos orzechowy lub słodko-kwaśny. Papier ryżowy, w którym zawinięte są sajgonki, nadaje potrawie delikatną teksturę i subtelny smak. Wiosenne sajgonki są doskonałym wyborem na zdrową i smaczną przekąskę lub przystawkę, idealne zwłaszcza w ciepłych miesiącach.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.1/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Smaki, Chińska, Smakołyki, Mięso mielone, Przystawka, Wieprzowina, Warzywa
Štítky: przystawka, Kuchnia wietnamska

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Wiosenne sajgonki w papierze ryżowym.

Dodaj komentarz