Pikantne wątroby
Obierzemy cebulę i drobno pokroimy. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Składniki, których potrzebujesz
1/2 szklanki ketchup
300 g wątroba wieprzowa
oliwa z oliwek
1 szt. cebula
3 ząbki czosnek
do smaku majeranek
mielona słodka papryka
mielona cynamon
kminek
sól
przyprawa chili
Sposób przygotowania
Wątrobę umytą kroimy według potrzeb i wrzucamy do cebuli. Posypujemy czerwoną papryką i lekko podlewamy wodą. Posypujemy kminkiem i dusimy, aż wątroba zmięknie.
Pod koniec dodajemy ketchup, chili, czosnek, majeranek, cynamon i solimy. Gotujemy chwilę.
Wątrobę możemy podawać z dowolnym dodatkiem. Najlepiej z ryżem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantne wątroby
Pikantne wątróbki to popularne danie, które zadowoli miłośników wyrazistych smaków. Danie to zazwyczaj przygotowuje się z świeżej wątróbki, która jest marynowana w przyprawionej mieszance, często zawierającej czosnek, paprykę i inne aromatyczne zioła. Po usmażeniu na patelni wątróbki stają się soczyste i nabierają pikantnego smaku, który zazwyczaj pobudza kubki smakowe. Podawane są z dodatkiem, takim jak puree ziemniaczane lub pieczywo, które doskonale komponuje się z ich bogatym smakiem.