Pikantne wątroby

Pikantne wątroby
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Obierzemy cebulę i drobno pokroimy. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Składniki, których potrzebujesz

1/2 szklanki ketchup
300 g wątroba wieprzowa
oliwa z oliwek
1 szt. cebula
3 ząbki czosnek
do smaku majeranek
mielona słodka papryka
mielona cynamon
kminek
sól
przyprawa chili

Sposób przygotowania

Wątrobę umytą kroimy według potrzeb i wrzucamy do cebuli. Posypujemy czerwoną papryką i lekko podlewamy wodą. Posypujemy kminkiem i dusimy, aż wątroba zmięknie.

Pod koniec dodajemy ketchup, chili, czosnek, majeranek, cynamon i solimy. Gotujemy chwilę.

Wątrobę możemy podawać z dowolnym dodatkiem. Najlepiej z ryżem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Pikantne wątroby

Pikantne wątróbki to popularne danie, które zadowoli miłośników wyrazistych smaków. Danie to zazwyczaj przygotowuje się z świeżej wątróbki, która jest marynowana w przyprawionej mieszance, często zawierającej czosnek, paprykę i inne aromatyczne zioła. Po usmażeniu na patelni wątróbki stają się soczyste i nabierają pikantnego smaku, który zazwyczaj pobudza kubki smakowe. Podawane są z dodatkiem, takim jak puree ziemniaczane lub pieczywo, które doskonale komponuje się z ich bogatym smakiem.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.2/5 (23 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Czeski, Danie główne, Sosy, Wieprzowina
Štítky: Kuchnia czeska, danie główne

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Pikantne wątroby.

Dodaj komentarz