Makaron z botwiny

Makaron ugotujemy i odcedzimy. Na patelni rozgrzejemy oba oleje i szybko podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek z przyprawą chili. Dodajemy pokrojone...
Składniki, których potrzebujesz
400 g makaronów rurki penne i pod
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka oleju dyniowego
5 ząbków czosnku
200 g botwiny (może być też szpinak liściasty)
100 g czarnych oliwek
sól
biały pieprz
1 łyżeczka przyprawy chili
100 g twardego sera
Sposób przygotowania
Makaronie gotujemy, a następnie odcedzamy.
Oba oleje wlewamy na patelnię i szybko smażymy pokrojoną cebulę oraz czosnek z przyprawą chili. Dodajemy porwany na kawałki boćwiny i na ciągłym mieszaniu smażymy przez 5 minut.
Dodajemy odcedzone makaronie, solimy i posypujemy białą przyprawą. Na koniec dodajemy oliwki.
Przed podaniem posypujemy na talerzu startym serem.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z botwiny
Makaron z boćwiny to pyszne i zdrowe danie, które łączy delikatny smak makaronu i pożywne liście boćwiny. Boćwina, bogata w witaminy i minerały, dodaje potrawie świeżości i koloru. To danie często przygotowuje się z oliwą z oliwek, czosnkiem i parmezanem, co nadaje mu znakomity aromat i smak. Makaron z boćwiny jest idealnym daniem dla wegetarian i świetnie nadaje się jako szybki obiad lub kolacja. Wypróbuj ten przepis i ciesz się połączeniem smaków i zdrowia na talerzu!