Makaron z botwiny

Makaron z botwiny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 4

Makaron ugotujemy i odcedzimy. Na patelni rozgrzejemy oba oleje i szybko podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek z przyprawą chili. Dodajemy pokrojone...

Składniki, których potrzebujesz

400 g makaronów rurki penne i pod
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka oleju dyniowego
5 ząbków czosnku
200 g botwiny (może być też szpinak liściasty)
100 g czarnych oliwek
sól
biały pieprz
1 łyżeczka przyprawy chili
100 g twardego sera

Sposób przygotowania

Makaronie gotujemy, a następnie odcedzamy.

Oba oleje wlewamy na patelnię i szybko smażymy pokrojoną cebulę oraz czosnek z przyprawą chili. Dodajemy porwany na kawałki boćwiny i na ciągłym mieszaniu smażymy przez 5 minut.

Dodajemy odcedzone makaronie, solimy i posypujemy białą przyprawą. Na koniec dodajemy oliwki.

Przed podaniem posypujemy na talerzu startym serem.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Makaron z botwiny

Makaron z boćwiny to pyszne i zdrowe danie, które łączy delikatny smak makaronu i pożywne liście boćwiny. Boćwina, bogata w witaminy i minerały, dodaje potrawie świeżości i koloru. To danie często przygotowuje się z oliwą z oliwek, czosnkiem i parmezanem, co nadaje mu znakomity aromat i smak. Makaron z boćwiny jest idealnym daniem dla wegetarian i świetnie nadaje się jako szybki obiad lub kolacja. Wypróbuj ten przepis i ciesz się połączeniem smaków i zdrowia na talerzu!

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.6/5 (29 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: Warzywa, makaron, smażenie, gotowanie, obiad, zwykły dzień, łatwy, dla początkujących, w ciągu 30 minut, posiłki bezmięsne, wegetariański, dania warzywne, protokół

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Makaron z botwiny.

Dodaj komentarz